Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 13 september 2019
Auteur: Mariska

Zoveel vragen over Laminaat

Er is veel te vertellen en te vragen over de vele mogelijkheden van laminaat. In deze blog ga ik in op de soorten en mogelijkheden die er zijn en de belangrijkste weetjes.

Wat is laminaat?

Laminaat is een dun (micron) kunststof polyprop laagje wat over een drukvel heen wordt gelijmd. De techniek om het laagje erop te zetten heet lamineren, dus de naam spreekt voor zich. Dit laagje is puur bedoeld voor de bescherming van het drukwerk. Maar laminaat wordt zeker ook gebruikt om een bepaalde uitstraling mee te geven aan het drukwerk. Gelamineerd papier is ook steviger (lees sterker) dan ongelamineerd papier en kan ook niet meer smetten (vlekken) voor verdere bewerking. Laminaat is eigenlijk een afwerking van je drukwerk. Een luxe afwerking en een langere levensduur in één!

Vele soorten

Er zijn vele soorten, dus mogelijkheden. Denk aan Mat en Zijdemat. Aan Glans in diverse uitvoeringen en diktes. Er zijn zelfs Goud en Zilver mat of Zilver rainbow laminaat soorten. En een Alubrush een Linnen en Leer laminaat. Ook is er Soft Touch laminaat. Een matte laminaat met een zachte feel. Of een Sand (pearl) laminaat zowel voor de feel als de look. Spreekt voor zich toch?…..

Laminaat met een venster noemen we voor het gemak Vensterlaminaat.  Ook bestaat een Krasvast laminaat in zowel de glans als mat uitvoering. Dat is een extra harde laag gemaakt van PE (polyethyleen). De naam zegt al genoeg. En aan Bio wordt ook gedaan, dus een Bio Glans -en Mat laminaat is ook mogelijk.

Laminaat extra bewerken

Je kunt het laminaat bewerken voor een extra look-en-feel. In principe kan je alle laminaat soorten hiervoor gebruiken. Een extra bewerking kan zijn een foliedruk met bijvoorbeeld goud, koper of zilver. Ook een blindpreeg wordt gedaan. Dat is een diepdrukje van bijvoorbeeld een logo of tekst. Maar ook een UV lak in allerlei soorten over een laminaat heen om bijvoorbeeld een extra glans of matheid of zelfs glitters te creëren.

Kunnen alle laminaat soorten een ringband worden gebruikt?

Ja, alle soorten zijn mogelijk om een ringband/map mee te omplakken. Voor een ringband werken wij altijd met laminaat. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om ongelamineerd papier te gebruiken. Veelal zijn dit effen vellen dus zonder drukwerk.

En voor een doosje?

Ook hier kunnen alle soorten laminaat voor worden gebruikt. Ook kan voor een doosje ongelamineerd papier worden gebruikt.

Nog wat weetjes:

  • De meeste laminaat soorten vallen onder de zogenaamde voedselveilig code. Dat houdt in dat er geen stoffen worden gebruikt die in ons voedsel terecht kunnen komen.
  • Let ook op de maximale dikte van het papier (150 grams) voor uw doosje of ringband. Belangrijk is dat het papier dat wordt gebruikt niet zwaarder is dan 150 grams. Dit is dan weer van belang voor de verdere verwerking van omslagen en/of inslagen.
  • Goed om te weten dat Mat laminaat een stoere uitstraling heeft maar wel erg kwetsbaar is voor krassen en strepen.
  • Krasvast laminaat en Soft Touch laminaat zijn erg moeilijk te lassen, dus daar kunnen geen vensters voor bijvoorbeeld een visitekaartje, op worden gemonteerd.
  • Niet alle laminaat soorten kunnen over het drukwerk heen. Vraag dat eerst even goed na bij ons of uw designer.

Meer informatie en persoonlijk advies?

Er zijn veel mogelijkheden. Nu hebben we het nog niet eens gehad over de vele papiersoorten die er zijn. Belangrijk is om te weten welke uitstraling je wilt meegeven. Niet onbelangrijk is ook om na te denken over de levensduur van het product. Neem voor elke vraag gerust contact met ons op. We staan voor u klaar!

Over de auteur
Mariska
Mariska

Sales en marketing is mijn passie en zit in mijn bloed. Al jaren ben ik werkzaam in de commerciële sector. Mijn kracht en uitdaging zitten in relatiebeheer. Graag zoek ik naar nieuwe en verrassende mogelijkheden om uw product in een luxe verpakking te presenteren.

Lees ook

Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat
Goodiebag samenstellen? 7 Ideeën voor een leuke goodiebag
Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback