Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 29 juni 2020
Auteur: Mariska

Ringbanden maken = Monnikenwerk

Monnikenwerk

Heel vroeger deden de monniken het boekdrukwerk. Sterker nog, zij waren het die de boekdrukkunst hebben uitgevonden. Met veel passie en tijd (!) maakten zij de mooiste boeken en mappen. Compleet bedrukt, voorzien van de mooiste teksten, krullen en plaatjes. Kunstig. Een staaltje design zouden we nu zeggen.

Vakmanschap

Deze monniken hebben ons wel het vak geleerd. Hoeveel jaren vakmanschap is er niet in het maken van boeken, drukwerk en natuurlijk ringbanden? Dit blijft een vak apart. Ons land heeft genoeg aanwas van de grafische scholen. Dus de drive om mooie dingen te (leren) ontwerpen en te maken is er nog altijd.

Van old school naar digitaal

In de loop van de tijd is er veel geautomatiseerd. Niet meer uren met de hand een design uitwerken, maar volledig digitaal. Deze ontwikkeling heeft natuurlijk ook te maken met de tijdgeest. Alles moet sneller, maar ook goedkoper.

Handwerk is een keuze

De map uiteindelijk maken is een vak apart. De vakman blijft aanwezig. Vele stappen in het proces kunnen worden geautomatiseerd. En hier is de keuze. Welke stap automatiseer je wel en welke niet? Snijden van karton, omslag en spiegel kan worden geautomatiseerd. Het inlijmen en persen ook. Daarna het omvouwen van de omslag en plakken van de spiegel. De vakman blijft aanwezig voor een kwaliteit check en bediening van de apparatuur. Ook voor rillen en klinken heb je apparatuur, maar handbediening blijft. Waar maak je de keuze? Maar ook wanneer?

Handwerk blijft

Toch zal er altijd handwerk blijven. Machines helpen je, maar de uiteindelijke vakman moet er zijn. Er zo blijft het drukkerij-vak in stand. Nog altijd zijn er vaklui nodig die de mooiste mappen maken. Net als de monniken met veel vakmanschap en passie. Nu deels geholpen met machines, maar sommige mooimakers blijven altijd handwerk!

Uniek

En zo blijft de ringband altijd uniek. Uniek om het personaliseerde design wat er omheen zit, maar zeker ook uniek door het vele handwerk.

Überhaupt wel eens over nagedacht hoeveel handwerk er nog wordt gedaan in deze tijd en in Nederland?? Verwacht u het bij een map die u misschien wel dagelijks uit de kast pakt?

Mooi he!!

Over de auteur
Mariska
Mariska

Sales en marketing is mijn passie en zit in mijn bloed. Al jaren ben ik werkzaam in de commerciële sector. Mijn kracht en uitdaging zitten in relatiebeheer. Graag zoek ik naar nieuwe en verrassende mogelijkheden om uw product in een luxe verpakking te presenteren.

Lees ook

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking
Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback