Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 8 september 2021
Auteur: Mariska

Welk soort karton past bij mij? Meer over golfkarton en golfkartonsoorten

Basis

In de verpakkingsindustrie zijn er vele soorten karton. Wij van De Voogt Systemen, werken met verschillende soorten karton. Het idee is het startpunt.  Een mooie verpakking op maat en volledig naar wens. Zoals altijd en overal beginnen we bij de basis; en dat is karton.

Karton keuzestress

Er zijn vele soorten karton en dat zou keuzestress kunnen geven. Maar ook weer niet. Sommige soorten zijn nu eenmaal niet of juist beter geschikt voor een bepaalde verpakking. Wij, van de Voogt Systemen, werken voor het maken van doosjes met 2mm grijskarton, e-golfkarton of vouwkarton.

Grijskarton (ook wel hardkarton of massiefkarton genoemd) is breed toepasbaar en kan voor allerlei type doosjes worden gebruikt. Zoals doosjes met deksels, kraagdoosjes, magneetdozen, koffertjes, scharnierdoosjes, doosbanden en cassettes.

Voor de bekende vouwdoosjes gebruiken wij vouwkarton. Vouwkarton is in verschillende types te onderscheiden. Het verschil zit hem in de “tussenlaag”. De één wat stugger dan de ander. Belangrijk is de toepassing van het doosje en de wensen van de klant natuurlijk.

Type golfkarton

Van golfkarton kunnen ook hele mooie en vooral ook chique luxe doosjes gemaakt worden. Golfkarton heeft als voordeel dat het goedkoper is dan massiefkarton en heel goed te bewerken voor het mooiste drukwerk. Wij werken met e-golfkarton voor het maken van doosjes. Denk aan brievenbusdozen, pakketdozen, displays of de zogenaamde fefco (0427) doos.

Golfkarton bestaat ten minste uit 2 lagen: 1 laag van vlakpapier (meestal bruin of wit) met een gegolfde laag (s-vorming) papier erop, dat op het contactpunt met lijm aan de onderliggende laag papier is gelijmd. Wij gaan uit van golfkarton bestaand uit 3 lagen. Dus een laag vlakpapier, gegolfde laag en weer een laag van vlakpapier.

Verschillende soorten karton

Er zijn verschillen in het golfkarton. Deze worden aangeven met een letter. De ene soort wat breder toepasbaar dan de ander. En de één weer verouderd en vervangen door een andere letter (type). De gebruikte letters geven de dikte/hoogte van de golf en het aantal golven per meter weer. Het type hangt sterk af van het doel van de verpakking. Een aantal bekende een rijtje:

A-golf

A-golf, ook de grove-golf genoemd, wordt in Europa bijna niet gebruikt. Het is letterlijk te duur. Dit komt door de hoogte van de golf, 4,5 mm. En 120 golven/meter. Hiervoor is de C-golf in de plaats gekomen.

C-golf

C-golf, wordt ook de middel-grove golf genoemd, is de vervanging van de A-golf. C-golf heeft een golfhoogte van 3,5 mm en 140 golven/meter. Dit karton heeft veel veerkracht en wordt bijvoorbeeld toegepast voor vouwdozen. Voor zeer zware industriële verpakkingen wordt veelal K-golf gebruikt.

B-golf

B-golf, of fijne golf, heeft een golfhoogte van 2,5mm en ca 160 golven/meter. B-golf wordt gebruikt voor verpakkingen die stapelbaar moeten zijn en dus goed een verticale druk kunnen hebben.

F-golf

F-golf heet als bijnaam microgolf. Dat zegt al genoeg. Het heeft een golfhoogte van 0,8 mm hoog en 600 golven per meter. Dit type wordt daarom veel toegepast voor kleinere producten. Denk bijvoorbeeld aan luxe en cosmetica verpakkingen. F-golf heeft nog een groot voordeel dat deze (naast de E-golf) ook goed te bedrukken is.

E-golf

Tenslotte is er de E-golf. De door ons meeste gebruikte soort golfkarton. Gewoonweg omdat deze zo goed te bedrukken is. De E-golf is ook het meeste gebruikte alternatief voor hardkarton. E-golf wordt heel breed gebruikt. Bijvoorbeeld als verpakking om uw nieuwe audioapparatuur, maar ook als prachtige postdoos voorzien van logo als bedrijfsherkenning. E-golf heeft een golfhoogte van 1,2 mm hoog en ongeveer 300 golven/meter. En dan heb ik het nog niet gehad over de enkele of dubbele of zelfs driedubbele golven in het karton. Om het nog ingewikkelder te maken, kunnen deze types onderling gecombineerd worden. In de benaming wordt dan ook meerdere letters gebruikt.

Print

Welke type golfkarton ook wordt gebruikt het is altijd te bewerken met gelamineerd papier. Dit maakt de verpakking niet alleen steviger, maar geeft ook een luxe uiterlijk. Het voordeel van gelamineerd papier is dat er vele print -en verwerkingsmogelijkheden zijn. Dit laminaat wordt vervolgens gecacheerd (geplakt) op het golfkarton. Nog even voor de duidelijkheid. E-golf en F-golf zijn direct te bedrukken.

Goed om ook te weten…

Nu maken wij bij De Voogt Systemen ook al meer dan 60 jaar ringbanden in alle soorten en maten en mogelijkheden. Deze ringbanden maken we altijd van 2mm grijskarton (hardkarton). We hebben nog nooit de vraag gekregen of überhaupt een ringband van golfkarton gemaakt.

Vooral geen keuzestress bij het type karton. We kennen onze producten en kunnen u heel goed hierin adviseren.

Over de auteur
Mariska
Mariska

Sales en marketing is mijn passie en zit in mijn bloed. Al jaren ben ik werkzaam in de commerciële sector. Mijn kracht en uitdaging zitten in relatiebeheer. Graag zoek ik naar nieuwe en verrassende mogelijkheden om uw product in een luxe verpakking te presenteren.

Lees ook

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking
Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback