Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 15 september 2022
Auteur: Kevin Vonk

Alles over duurzame verpakkingen

Duurzaamheid is een (positieve) trend. Willen we onze natuurlijke omgeving én de menselijke en ecologische gezondheid beschermen, dan zijn we als mensen verplicht om zoveel mogelijk aan verduurzaming te doen. Ook bij De Voogt zijn we bezig met verduurzaming. Dat doen we voornamelijk door ons verpakkingsmateriaal zo duurzaam mogelijk te produceren. In dit blog vertellen we je graag meer over verduurzaming in de verpakkingsindustrie en onze duurzame, milieuvriendelijke verpakkingen.

Duurzame verpakkingen

Wat is verduurzaming en hoe ziet dat eruit in de verpakkingsindustrie?

De definitie van verduurzaming van de VN-commissie Brundtland uit 1987 luidt: een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen. Verduurzamen betekent letterlijk ‘duurzaam maken’. Het betekent in de essentie dat we het milieu zo min mogelijk willen belasten met onze keuzes, zodat we de planeet en de mensheid zo lang mogelijk zo gezond mogelijk kunnen houden.

Lees ook: Print & verpakkingen; hoe zit het met het milieu?

Verduurzaming in de verpakkingsindustrie

Verpakkingen kunnen – als zij niet duurzaam zijn geproduceerd – een grote belasting vormen voor het milieu. Er zijn veel grondstoffen en er is veel energie nodig om een verpakking te maken. Daar komt bij dat verpakkingen maar liefst 1/5e (!) van ons totale afval beslaan. Gelukkig is er op het gebied van duurzaamheid veel te winnen bij de productie en verwerking van verpakkingsmateriaal. Daar hebben we bij De Voogt al veel ervaring mee!

Onze producten, van klepdozen tot brievenbusdozen en van verzenddozen tot dekseldozen, zijn hoofdzakelijk gemaakt van papier en karton. Zowel papier als karton is 100% recyclebaar verpakkingsmateriaal. Daarnaast produceren we onze milieuvriendelijke verpakkingen zoveel mogelijk in eigen huis en is onze tweede productielocatie in Europa. Omdat we geen vliegtuigen of schepen in hoeven te zetten voor de verplaatsing van producten of materialen, veroorzaken we geen extra ballast op het milieu.

Hoe kan ik verduurzamen?

Er zijn heel veel manieren waarop je kunt verduurzamen. Natuurlijk kun je allerlei aanpassingen in je huis doen om zo duurzaam mogelijk te leven. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, isolatiemateriaal in muren en vloeren en HR++-glas. Maar je kunt ook minder ingrijpende beslissingen nemen die toch veel effect hebben. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam en recyclebaar verpakkingsmateriaal! Laat plastic liggen, maar ga voor verpakkingen van papier: een van de meest duurzame en milieuvriendelijke materialen die er zijn. En kies voor een verpakkingsproducent die zoveel mogelijk lokaal produceert en zo min mogelijk verscheept.

Verschillende soorten duurzame verpakkingsmaterialen

Karton en papier zijn veruit de meest milieuvriendelijke opties als het aankomt op verpakkingsmateriaal. Het is een duurzame en natuurlijke grondstof en een verpakkingsmateriaal dat vrijwel altijd recyclebaar is (ter verduidelijking: in Nederland wordt maar liefst 84% van al het papier en karton gerecycled). Tegenwoordig wordt zo’n 80% van alle (online) bestellingen verzonden in kartonnen dozen: een mooi cijfer.

Wat nieuwere ontwikkelingen op het gebied van verpakkingsmateriaal zie je bij verpakkingen die gemaakt zijn van bamboe, plantaardig zetmeel en biobased plastics. Dit zijn materialen die door hun plantaardige oorsprong heel makkelijk afbreken in het milieu. Een voorbeeld van verpakkingsmateriaal op basis van plantaardig zetmeel is de opvulchips die je in sommige kartonnen dozen ziet. Die zijn tegenwoordig steeds vaker gemaakt op basis van erwten. Biobased plastics zie je voornamelijk terug in bestek en schaaltjes.

Biobased plastics

Trends op het gebied van verpakkingsmateriaal

Een trend kan zich op elk vlak ontwikkelen, dus ook op het gebied van duurzame verpakkingen. We bespreken de twee grootste trends van 2022 met je.

1. Herbruikbare en navulbare verpakkingen
Als een verpakking leeg is en het verpakkingsmateriaal is niet recyclebaar, dan is er een andere oplossing om toch nog zo duurzaam mogelijk met de verpakking om te gaan: opnieuw gebruiken! Bijvoorbeeld door de lege verpakking na te vullen. Er zijn al meerdere supermarkten die hun klanten de mogelijkheid bieden om verpakkingen opnieuw te vullen met voedsel. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst of cornflakes. Je neemt de lege verpakking mee, vult hem en kunt weer vooruit. Zonder dat je een verpakking weg hebt hoeven gooien. Super duurzaam!

2. Eetbare algenverpakkingen
Klinkt bizar, maar wel enorm innovatief: eetbare algenverpakkingen. Het Londense bedrijf NOTPLA is een voorbeeld van een bedrijf dat zich hiermee bezighoudt. Zij ontwerpen verpakkingen van zeewier die biologisch afbreekbaar én eetbaar zijn, met als doel plastic gebruik te verminderen. Inmiddels is het bedrijf ook begonnen met het ontwikkelen van duurzame algenverpakkingen ter vervanging van kartonnen dozen. Dit zijn dozen die binnen 3 tot 6 weken volledig vergaan.

Duurzaam hoog in het vaandel? Bestel bij De Voogt

Bij De Voogt vinden we duurzaamheid belangrijk. Daarom investeren we in het juiste materiaal voor onze producten en werken we zoveel mogelijk lokaal. Op zoek naar een duurzame kartonnen dozen, mappen of verpakkingen? We helpen je er graag aan. Neem contact met ons op en bespreek je wensen.

Veelgestelde vragen over Alles over duurzame verpakkingen

Of een verpakking duurzaam is, hangt van een boel factoren af. Is het materiaal van de verpakking bijvoorbeeld recyclebaar? Welke machines en technieken zijn gebruikt bij de productie van de verpakking? En welke weg heeft de verpakking afgelegd van fabriek tot eindbestemming? Over het algemeen kun je erop rekenen dat papier en karton materialen zijn die duurzamer zijn dan bijvoorbeeld plastic en glas. Wil je er verzekerd van zijn dat je milieuvriendelijke verpakkingen in huis haalt, let dan op bepaalde keurmerken. Karton of papier met een FSC-keurmerk is bijvoorbeeld afkomstig van bomen uit een goed beheerd bos, en dus duurzamer.

Lees ook: Wat is de betekenis van de symbolen op verpakkingen?

Veel kartonnen (verzend)dozen, bijvoorbeeld van De Voogt, kunnen als duurzame verpakkingen worden beschouwd. Deze zijn niet alleen gemaakt van recyclebaar materiaal, maar worden ook zoveel mogelijk lokaal geproduceerd. Daardoor zijn de verpakkingen een minder zware ballast op het milieu. Daarnaast worden tegenwoordig ook bamboe, plantaardig zetmeel en biobased plastics gebruikt om duurzaam verpakkingsmateriaal mee te maken.

Ja, karton is een ontzettend duurzaam materiaal. Dat komt omdat het een materiaal is dat 100% gerecycled kan worden. Het is bovendien een natuurproduct. Dat betekent dat er bomen voor moeten worden gekapt. In eerste instantie lijkt dit niet positief – bomen kappen is niet goed voor de natuur – maar tegenwoordig gaat het tegenwoordig steeds meer om bomen die uit een goed beheerd bos komen. Als karton wordt gemaakt van bomen uit zo’n bos, dan krijgt het het FSC-keurmerk. Let hier dus op bij de aankoop van een kartonnen verpakking!

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking
Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback