Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 30 augustus 2022
Auteur: Kevin Vonk

Alles over het vectorbestand

U wilt natuurlijk dat uw drukwerk er perfect uit komt te zien. Als u een bepaalde afbeelding vergroot wil laten afdrukken, dan is het in dit geval niet altijd verstandig om uw bestand in pixels aan te leveren. Het mooiste resultaat krijgt u als u een vectorbestand aanlevert bij de drukker. Wat een vectorbestand precies is en waarom u in uw situatie het best voor dit type bestand kunt kiezen, leest u in dit blog.

Vector vs pixel bestand

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een digitale, grafische afbeelding die u oneindig kunt vergroten of verkleinen, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. De kwaliteit blijft consistent doordat het bestand is opgebouwd uit allerlei paden (of lijnen) met een begin- en eindpunt. De opbouw in paden met begin- en eindpunten, die met elkaar verankerd zijn, zorgt ervoor dat de verhouding tussen de grafische elementen altijd gelijk blijft. Of u nu een grote poster of een klein visitekaartje laat bedrukken, de kwaliteit van de bedrukking blijft bij een vectorbestand altijd hetzelfde.

Verschil vectorbestand en pixelbestand

Een vectorbestand bestaat dus uit allerlei verankerde paden of lijnen. Dat geldt niet voor een pixelbestand: dat bevat allemaal kleine vierkantjes. Hoe meer vierkantjes het pixelbestand heeft, hoe scherper de afbeelding is. Vergroot je de afbeelding, dan blijft het aantal vierkantjes gelijk én raken ze uit verhouding. Dat gebeurt niet bij de paden of lijnen waar het vectorbestand uit bestaat: daar blijven de verhoudingen gelijk. En dus zal een vergroot vectorbestand in de meeste gevallen scherper zijn dan een vergoot pixelbestand.

Waarom kiezen voor een vectorbestand?

U las het net al onder het stukje ‘Wat is een vectorbestand?’: de kwaliteit van een vectorbestand is altijd hoog, in welk formaat u het bestand ook vergroot of verkleint. Precies dat is de reden waarom u voor een vectorbestand kiest. Bij sommige drukwerktechnieken, waarbij de drukmachines de lijnen van uw bestand precies moeten volgen, is een vectorbestand zelfs vereist. Denk bijvoorbeeld aan machines die kleding, stickers en plaatmateriaal bedrukken. De drukker zal dit altijd aan u melden als dit het geval is.

Welke bestanden zijn vector?

Een vectorbestand is niet één bestandstype. Het is een verzamelnaam voor de manier waarop een ontwerp is opgebouwd. Onder vectorbestanden bestaan dan ook verschillende bestandstypen, die u kunt herkennen aan de extensie achter hun bestandsnaam. Dit zijn de bekendste vectorbestanden:

.eps

Een EPS-bestand is een vectorbestand dat met name wordt gebruikt om logo’s en lijntekeningen op te slaan. Dat kan van A10 (stickerformaat) tot A0 (billboard). Een groot voordeel van een EPS-bestand is dat in dit bestand uitsluitend de lijnen en vullingen worden weergegeven, waardoor u het ontwerp makkelijk vrijstaand kunt maken. U kunt een EPS-bestand openen en maken in Adobe Illustrator, InDesign of Photoshop.

.ai

Ook een AI-bestand is een vectorbestand. AI staat voor Adobe Illustrator, het programma waarmee u foto’s en teksten met elkaar kunt combineren en bewerken. Dit is ook het enige programma waarmee u een AI-bestand daadwerkelijk kunt maken. Een belangrijk kenmerk (en groot voordeel) van een AI-bestand is dat alle bewerkbare Illustrator-eigenschappen, zoals lagen en teksten, bewaard blijven. Daardoor kunt u het bestand nog op diverse manieren bewerken.

.svg

SVG staat voor Scalable Vector Graphics. Een SVG-bestand is een vectorbestand dat heel geschikt is voor de weergaven van bijvoorbeeld tweedimensionale afbeeldingen, grafieken en illustraties (zoals pictogrammen en logo’s) op het web. U kunt het bestand bewerken en openen via Adobe Illustrator. Een voordeel van een SVG-bestand is dat het bestand tekst als tekst (en niet als ontwerp) behandelt. Daardoor kan elk woord in het SVG-bestand gescand worden.

Hoe kan ik een vectorbestand maken?

Wilt u een vectorbestand maken? Dan heeft u een grafisch ontwerpprogramma nodig. Vaak wordt Adobe Illustrator gebruikt: een programma dat fijn werkt en mooie resultaten oplevert. U kunt er nieuwe vectorbestanden mee maken of bestaande vectorbestanden mee bewerken. Een vectorbestand maken in Adobe Illustrator doet u als volgt:

  1. Open het bestand waarvan u een vectorbestand wil maken in Adobe Illustrator.
  2. Trek het beeld met de hand over. Teken elke vorm in de afbeelding na en vul ze op met kleur.
  3. Sla het bestand op in de existentie die u wilt, bijvoorbeeld .eps, .ai of .svg.

Houd er rekening mee dat het best wel wat tijd kan kosten om een vectorbestand te maken. Dat komt omdat u het bestand handmatig moet overtrekken. Toch zult u met dit programma uitstekend resultaat krijgen. Bovendien kunt u met Adobe Illustrator het vectorbestand blijven bewerken.

Bij De Voogt zijn we thuis in de wereld van pixel- en vectorbestanden. Neem daarom gerust contact met ons op als u vragen hier vragen over heeft.

Veelgestelde vragen over Alles over het vectorbestand

Een vectorbestand is een digitale, grafische afbeelding die u oneindig kunt vergroten of verkleinen, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Dat komt omdat het bestand is opgebouwd uit allemaal verankerde lijnen en paden, die bij verkleinen of vergroten in dezelfde verhouding blijven. Daardoor blijft het bestand altijd haarscherp.

Een vector bestaat uit allerlei verankerde lijnen en paden. Pixels daarentegen bestaat uit allemaal kleine vierkantjes. Als u heel ver inzoomt in een pixelbestand, ziet u die vierkantjes verschijnen. Het bestand wordt dan ook steeds onscherper.

U kunt een vectorbestand het best maken in Adobe Illustrator. Dat is een gebruiksvriendelijk programma dat mooie resultaten oplevert. U gaat als volgt te werk: open het bestand waarvan u een vectorbestand wil maken in het programma. Teken vervolgens elke vorm in de afbeelding na en vul ze op met kleur. Sla tot slot het bestand op in de gewenste existentie, zoals .eps,

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst
Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback