Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 19 oktober 2022
Auteur: Kevin Vonk

Karton stansen: wat is het, waarom en hoe doe je het?

In de verpakkingsindustrie is stansen echt een begrip. Het is een manier om je verpakking klaar te maken voor gebruik. Wat is stansen dan precies? Als je stanst, druk je een vorm uit karton of papier. Dat doe je met een stansmachine. Je kunt zo’n machine het best vergelijken met een grote mal of stempel die een bepaalde vorm in het karton of papier drukt. Als de vorm eenmaal in het karton of papier staat, kun je de vorm makkelijk langs de vouwlijnen uitsnijden of uitdrukken.

Karton stansen

Waarom wordt stansen toegepast in drukwerk?

Stansen is een techniek die vooral wordt toegepast bij drukwerk van verpakkingen in de voedsel- en warenindustrie. Professionals kiezen voornamelijk voor stansen wanneer zij grote hoeveelheden verpakkingen moeten verwerken, en dat is in de voedsel- en warenindustrie vaak het geval. Het is bijna niet te doen om grote series kartonnen verpakkingen handmatig uit te snijden. Dat kost niet alleen veel tijd, maar vergroot ook de kans op onregelmatigheden in een serie. Een stansmachine drukt met één mal precies dezelfde vorm in elk stuk karton die op de stapel ligt.

Wat zijn de voordelen van stansen?

Het grootste voordeel van stansen is dat je op relatief snelle wijze een hele serie verpakkingen in karton kunt drukken. Je kunt tot op de millimeter nauwkeurig werken met een stansmachine, wat hele mooie resultaten geeft. Een grote kwantiteit voor een hoge kwaliteit, dus! Daar komt bij dat stansen een techniek is die bijna geen restafval oplevert. Dat komt onder andere door de kracht waarmee de mal van de machine in het karton slaat en de strakke vorm van de mal, waardoor er erg nauwkeurig te werk kan worden gegaan.

Stanstechnieken

Het stansen van drukwerk gebeurt met een stansmachine. Dit is een machine met een grote klep die je open en dicht kunt doen. In de binnenkant van de klep zit een mal, die speciaal voor een bepaalde serie drukwerk ontwikkeld is. De mal wordt gemaakt met behulp van een stanstekening: een tekening die volledig uit lijnen bestaat. Hoe die mal er precies uitziet, ligt maar net aan hoe de verpakking er uiteindelijk uit komt te zien. Hij is in elk geval gemaakt van een heleboel kleine mesjes. Die mesjes zorgen ervoor dat de vorm van de mal in het karton wordt gedrukt.

Zo gaat een drukker te werk tijdens het stansen

De mal is gemaakt en de stansmachine staat klaar om gebruikt te worden. Hoe gaat de drukker nu te werk? Als het goed is, ligt er een grote stapel kartonnen vellen te wachten tot ze gestanst kunnen worden. De drukker opent de stansmachine, legt een vel karton op de onderste helft van de machine en duwt de klep van de machine naar beneden. Zodra de klep naar beneden is en de machine zit dicht, drukt de mal z’n vorm in het karton. De drukker opent de machine weer en haalt het vel karton eruit. Het karton is nu klaar voor de volgende stap: uitbreken. Om uiteindelijk als kant-en-klare verpakking de deur uit te gaan!

Veelgestelde vragen over Karton stansen: wat is het, waarom en hoe doe je het?

Stansen is het drukken van een vorm in een stuk karton of papier. Dat gebeurt met een stansmachine met een op maat gemaakte mal. Die mal bestaat uit hele kleine mesjes, die de vorm in het stuk karton of papier drukken. Als de vorm eenmaal in het karton of papier zit, kan de verpakking eruit worden gebroken en klaar worden gemaakt voor gebruik.

De kosten voor stansen zijn niet eenduidig aan te geven. Dat ligt onder andere aan de hoeveelheid drukwerk die je uiteindelijk wil laten stansen. We raden je aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen als je meer inzicht wil in de kosten van jouw opdracht.

In principe kunnen vrijwel alle materialen gestanst worden. Stansen gaat het best op karton, omdat dit materiaal stevig is én makkelijk snijdbaar. Ook aluminium, koper, kunststof, glasvezel, rubber en folie zijn materialen die veel gestanst worden. Steen, glas en hout kun je beter niet stansen. Dit zijn namelijk materialen die makkelijk scheuren of breken als er veel druk op wordt gezet.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling
4x Verschillende functies van een verpakking

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback