Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 14 april 2022
Auteur: Kevin Vonk

Papier rillen, wat is dat?

Sommige producten van karton hebben vouwen in hun ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen ringbanden of kartonnen verzenddozen. Zonder die vouwen verliezen zulke producten hun functie. Een ringband moet immers dicht kunnen om papierwerk bij elkaar te houden, en een verzenddoos moet u kunnen sluiten om producten te veilig te kunnen verzenden. Karton is echter een dikkere papiersoort die niet zo gemakkelijk te vouwen is. Sterker nog, dit materiaal breekt heel makkelijk als u er een vouw in maakt. Hoe dit kan worden opgelost? Door te rillen !

Gerild karton, zodat het gemakkelijk te vouwen is

Wat is het rillen nu precies?

Bij het rillen wordt er een rillijn aangebracht op de plek waar het karton met papier gevouwen moet worden. Die rillijn wordt aangebracht door het karton met gelijmd drukvel te kneuzen. Als de rillijn er eenmaal in zit, kunt u het karton vouwen zonder dat het breekt of scheurt. Rillijnen kunnen op verschillende plekken op het karton worden geplaatst. Welke plekken dit zijn, is afhankelijk van het uiteindelijke product en de functie.

Rillen is een techniek die wordt toegepast op karton/papier dat minimaal 160 gram weegt. Papier van lager gewicht heeft geen rillijn nodig om probleemloos te kunnen vouwen.

Wat is het verschil tussen rillen en frezen en wat is rilklinken?

Naast rillen zijn er meer technieken die kunnen worden ingezet om papier en karton scherpe vouwen en hoeken te geven. U kunt papier en karton ook laten frezen.

Frezen
Frezen is een techniek die erg op rillen lijkt. Het verschil met rillen is echter dat er een kleine frees in het karton/papier wordt gemaakt, terwijl er bij rillen niet in het papier gesneden wordt. Er wordt een klein stukje karton weggeschraapt.  Er wordt bij het frezen echter géén snijrand aangebracht; er moet enkel een strakke vouwrand ontstaan. De frees maakt dat u het karton/papier heel scherp, met een hoek van 90 graden, kunt vouwen. De hoek vouwt u met de frees naar binnen.

Rilklinken
Rilklinken is naam van een techniek die voornamelijk gebruikt wordt om ringbanden mee te maken. Bij deze techniek worden er twee rillijnen in vel karton geplaatst. Dit om de zogenaamde rug te vormen in een ringband. Het ringband mechaniek wordt naast de rillijn geklinkt en dat is precies wat de ringband zo eigen maakt. Rilklinken is niet 1 techniek, maar zijn eigenlijk 2 handelingen; eerst rillen, dan klinken.

Lees ook: Verschillende ringband mechanieken

Diverse mogelijkheden

Bij De Voogt zijn we gespecialiseerd in het rillen, frezen en rilklinken van karton en papier. We kunnen deze technieken toepassen bij de productie van diverse mappen en verpakkingen, zoals ringbanden, ordners, brievenbusdozen en dekseldozen. Bent u benieuwd wat de opties zijn en hoe De Voogt u van dienst is op het gebied van rillen, frezen of rilklinken? Neem gerust contact met ons op.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst
Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback