Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664

Vouwkarton – Van sulfaatkarton tot duplexkarton

Er bestaan een hoop verschillende papiersoorten. En dat is maar goed ook, want hierdoor is er voor iedere toepassing een geschikte papiersoort. Zo is vouwkarton een papiersoort wat veel wordt gebruikt voor verpakkingen. In dit blog vertellen wij u daarom graag meer over deze papiersoort.

Vouwkarton

Wat is vouwkarton?

Vouwkarton is een stevige en vooral betrouwbare kartonsoort, omdat het wordt opgebouwd uit meerdere lagen. Het wordt gemaakt door een kartonmachine, dit is een samengestelde papiermachine met een aantal zeven. De pulp wordt in een dunne laag op de zeef gebracht, waardoor een deel van het water van de pulp wordt onttrokken. Door middel van de zeven worden meerdere lagen papier gemaakt die vervolgens op elkaar worden geperst. Zo krijgt vouwkarton het nodige gewicht. Heeft het vouwkarton de gewenste eigenschappen, dan wordt de rest van het water verwijderd. Vervolgens wordt het vouwkarton nog voorzien van een strijklaag die zorgt voor een goede bedrukbaarheid.

Vaak is vouwkarton dikker en steviger dan 300 grams papier waardoor het ideaal is voor verpakkingen, omslagen en kaarten. Het is namelijk goed te verwerken op het gebied van vouwen, snijden, verlijmen en standen. En omdat beide zijden zijn voorzien van een strijklaag is vouwkarton ook geschikt voor verschillende druktechnieken. Vouwkarton wordt dan ook vaak gebruikt voor verpakkingen als dozen op maat voor cosmetica, pizzadozen, dozen voor levensmiddelen en brievenbusdozen. Maar ook voor wenskaarten, menukaarten en boekomslagen is vouwkarton een fijn papiersoort.

De voordelen van vouwkarton

Verpakkingen van vouwkarton hebben uitstekende materiaaleigenschappen en bieden hierdoor verschillende voordelen voor consumenten én producenten. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet:

  • Vouwkarton is een lichtgewicht materiaal
  • Vouwkarton zorgt voor een goede productbescherming dankzij het stevige materiaal
  • Vouwkarton is eenvoudig plat te vouwen na gebruik, waardoor het geschikt is voor recycling
  • Vouwkarton is eenvoudig in hoge kwaliteit te bedrukken
  • Vouwkarton is geschikt voor automatische verwerking op verpakkingslijnen

De verschillende soorten vouwkarton

Wanneer wij het over vouwkarton hebben, hebben wij het niet over één soort. Er zijn meerdere soorten vouwkarton die gebruikt kunnen worden als materiaal voor verpakkingen, namelijk sulfaatkarton en duplexkarton.

Verschillende kartonsoorten

Bron: https://www.marjoleinvormgeving.nl/papiersoorten-afwerking/

Wat is sulfaatkarton?

Sulfaatkarton is een stevige kartonsoort in verhouding tot het gramsgewicht en bestaat uit meerdere lagen gekoetst en houtvrij materiaal. Het voordeel van sulfaatkarton is dat dit materiaal niet snel breekt en erg stijf is, waardoor het enorm geschikt is om te gebruiken als verpakkingsmateriaal. Het oppervlak van sulfaatkarton is over het algemeen glad en wit. Hierdoor is sulfaatkarton goed te gebruiken voor onder andere kaarten, omslagen en luxeverpakkingen. Overigens is sulfaatkarton verkrijgbaar in een glanzende en matte variant en bestaan er verschillende diktes en kwaliteiten. Ook bestaat de keuze tussen eenzijdig gestreken sulfaatkarton en tweezijdig gestreken sulfaatkarton.

Eenzijdig gestreken sulfaatkarton

Eenzijdig gestreken sulfaatkarton wordt veel gebruikt voor grafische en verpakkingsdoeleinden die een goede stevigheid en bedrukbaarheid aan één zijde nodig hebben.

Tweezijdig gestreken sulfaatkarton

Tweezijdig gestreken sulfaatkarton wordt veel gebruikt voor grafische en verpakkingsdoeleinden die een goede stevigheid en bedrukbaarheid aan beide zijden nodig hebben.

Wat is duplexkarton?

Duplexkarton is een kartonsoort dat uit twee verschillende papiersoorten bestaat en is opgebouwd in meerdere lagen. In veel gevallen bevat duplexkarton een deklaag met gerecycled papier aan de binnenkant. Duplexkarton is in veel verschillende kwaliteiten verkrijgbaar.

GC1 duplexkarton

GC1 duplexkarton heeft een witte achterzijde en is geschikt voor bijna iedere soort verpakking. Deze soort duplexkarton is bovendien vrij voordelig en stevig.

GC2 duplexkarton

GC2 duplexkarton heet een crèmekleurige achterzijde en is over het algemeen net iets voordeliger dan GC1 duplexkarton. GC2 duplexkarton is geschikt voor voedingsproducten en kan in de diepvries.

GD duplexkarton

GD duplexkarton heeft een grijze achterzijde en is vooral voordelig voor grote opgaves. Dit soort duplexkarton heeft namelijk de laagste kwaliteit, maar is hierdoor ook het voordeligste.

CKB duplexkarton

CKB duplexkarton

CKB duplexkarton heeft een kraft achterzijde. Deze variant van duplexkarton is voornamelijk geschikt voor draagverpakkingen en trays, omdat het een hoge scheurweerstand heeft. Ook bestaat er CKB duplexkarton wat beter bestand is tegen vocht in een koelkast of vriezer dan de standaard variant. Dit komt door een speciale coating, de PE-coating, die wordt aangebracht over het duplexkarton.

Bij De Voogt houden wij van kwaliteit waar u op kunt vertrouwen. Wilt u vouwdozen of ander verpakkingsmateriaal laten bedrukken en wilt u graag meer informatie over de verschillende soorten vouwkarton? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Veelgestelde vragen over Vouwkarton – Van sulfaatkarton tot duplexkarton

Vouwkarton is een stevige en vooral betrouwbare kartonsoort, omdat het wordt opgebouwd uit meerdere lagen. Het wordt gemaakt door een kartonmachine, dit is een samengestelde papiermachine met een aantal zeven. De pulp wordt in een dunne laag op de zeef gebracht, waardoor een deel van het water van de pulp wordt onttrokken. Door middel van de zeven worden meerdere lagen papier gemaakt die vervolgens op elkaar worden geperst. Zo krijgt vouwkarton het nodige gewicht. Heeft het vouwkarton de gewenste eigenschappen, dan wordt de rest van het water verwijderd.

Er bestaan meerdere soorten vouwkarton, namelijk sulfaatkarton en duplexkarton. Sulfaatkarton bestaat vervolgens weer uit twee soorten. Eenzijdig gestreken sulfaatkarton en tweezijdig gestreken sulfaatkarton. Duplexkarton bestaat uit vier soorten karton. Dit zijn GC1, GC2, GD en CKB duplexkarton.

Sulfaatkarton is een stevige kartonsoort in verhouding tot het gramsgewicht en bestaat uit meerdere lagen gekoetst en houtvrij materiaal. Het voordeel van sulfaatkarton is dat dit materiaal niet snel breekt en erg stijf is, waardoor het enorm geschikt is om te gebruiken als verpakkingsmateriaal

Duplexkarton is een kartonsoort dat uit twee verschillende papiersoorten bestaat en is opgebouwd in meerdere lagen. In veel gevallen bevat duplexkarton een deklaag met gerecycled papier aan de binnenkant. Duplexkarton is in veel verschillende kwaliteiten verkrijgbaar.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat
Goodiebag samenstellen? 7 Ideeën voor een leuke goodiebag
Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback