Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 26 juni 2022
Auteur: Kevin Vonk

Wat is de betekenis van de symbolen op verpakkingen?

U ziet ze tegenwoordig vrijwel op alle verpakkingen staan: symbolen met een betekenis. Soms is het in één oogopslag duidelijk welke betekenis zo’n symbool heeft. Vaak gaat het – in het kader van recycling – om afvalsymbolen die aangeven op welke juiste manier u het afval kunt verwerken. Maar er zijn ook verpakkingssymbolen die niet direct een lichtje doen branden. Altijd al benieuwd geweest wat de betekenis nu precies is van die symbolen op uw verpakking? Wij zetten de belangrijkste symbolen met hun betekenis op een rij.

Afvalsymbolen

Afvalsymbolen zijn verpakkingssymbolen die vrijwel altijd op verpakkingen staan. Het geeft informatie over de wijze waarop de verpakking weggegooid mag worden.

kringloopsymboolDit is het kringloopsymbool. Het kringloopsymbool geeft aan of u het product of de verpakking volledig kunt recyclen. U ziet dit symbool vaak bij producten van papier of karton.

kringloopsymbool, maar dan met een percentage eraan toegevoegdDit symbool lijkt op het kringloopsymbool, maar dan met een percentage eraan toegevoegd. Het percentage geeft het deel aan van het product dat bestaat uit gerecycled materiaal.

verpakking samen met oud papier recyclenAls dit symbool op de verpakking staat, dan weet u dat u de verpakking samen met oud papier gerecycled mag worden. Hoewel het symbool dit misschien doet vermoeden, betekent dit niet per se dat de verpakking is gemaakt van papier of karton.

glasbaklogoDit is het glasbaklogo. U vindt dit logo op eenmalige glazen verpakkingen. Verpakkingen met dit logo mag u in de glasbak gooien, waarna ze worden gerecycled.

kunststof productVerpakkingen met dit logo betreffen een kunststof product. Het cijfer in het midden van de driehoek is onderdeel van een coderingssysteem, dat helpt bij het sorteren van kunststof producten. De cijfers lopen van 1 tot en met 7 en verwijzen naar het soort kunststof waarvan de verpakking is gemaakt.

Keurmerken op verpakkingen

Sommige verpakkingen zijn voorzien van een keurmerk. Omdat deze symbolen niet op elke verpakking voorkomen, is vaak niet direct duidelijk wat de betekenis is. Hieronder zie je de belangrijkste keurmerken op verpakkingen.

fscFSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een organisatie die erop toeziet dat bossen wereldwijd op een verantwoorde manier worden beheerd. U ziet dit keurmerk vaak op verpakkingen van papier of karton. Als dit logo op de verpakking staat, dan weet u dat het vervaardigd is van hout uit verantwoord bosbeheer.

CE keurmerkDit is het CE-keurmerk of de CE-markering. Het keurmerk geeft aan of het product voldoet aan de wettelijke eisen van de Europese Economische Ruimte. Denk bijvoorbeeld aan wettelijke regels rondom brandveiligheid.

Europees EcolabelDit is het Europees Ecolabel. Verpakkingen met dit symbool slaan op kwaliteitsvolle producten die gedurende hun volledige levenscyclus minder schade toebrengen aan het milieu. Er zijn zeer strenge eisen verbonden aan het toekennen van dit label. Daarom mogen slechts 10% tot 20% van de producten op de Europese markt dit label dragen.

symbool Groene Punt Dit wordt het symbool Groene Punt genoemd. Als een verpakking dit  symbool draagt, dan betekent dit dat de producent van de verpakking bijdraagt aan de kosten van het afval- en recyclingsysteem ‘Groene Punt’. Het symbool betekent niet automatisch dat de verpakking is of wordt gerecycled!

Symbolen op verzendverpakkingen

Verpakkingen die verzonden moeten worden, bevatten vaak verpakkingssymbolen die informatie geven over hoe het pakket behandeld moet worden tijdens de verzending. Zulke verpakkingen dragen eraan bij dat producten zoveel mogelijk onbeschadigd hun bestemming bereiken.

breekbaarZiet u dit symbool op uw verpakking staan? Dan heeft u te maken met een breekbare inhoud. Het product in de verpakking is bijvoorbeeld gemaakt van glas. Als u dit symbool op de verpakking ziet, dan weet u dat u de verpakking en het product voorzichtig moet behandelen om breuken of scheuren te voorkomen.

. Wijzen de pijlen dus omhoog, dan moet u ervoor zorgen dat de verpakking dus met die zijde omhoog moet vervoerenDit symbool betekent dat de inhoud van de verpakking in deze staat vervoerd moet worden. Wijzen de pijlen dus omhoog, dan moet u ervoor zorgen dat de verpakking dus met die zijde omhoog moet vervoeren. Als u dit niet doet, dan kan de inhoud van de verpakking bijvoorbeeld gaan lekken.

Streepjessymbool op producten

Het streepjessymbool dat u op producten ziet staan, is de barcode van het product. De barcode bestaat uit streepjes en alleen cijfers of een combinatie van cijfers, letters en leestekens. Als de barcode gescand wordt, dan verschijnt er allerlei informatie over het product. Denk bijvoorbeeld aan de naam en de prijs.

Meer weten over de betekenis van symbolen op verpakkingen?

Bij De Voogt maken we verpakkingen op maat. Indien u dat wenst, kunnen we uw verpakkingen voorzien van symbolen. Heeft u vragen over de mogelijkheden die wij u op dit gebied aanbieden? Of wilt u meer weten over de symbolen op verpakkingen en hun betekenis? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees ook: Print & verpakkingen: Hoe zit het met het milieu?

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Doosjes met venster als productverpakking: wat zijn de voor- en nadelen?
Reliëfdruk: Creëer hoogte & diepte met debossing & embossing
Geef uw cosmeticabedrijf een boost met originele cosmetica verpakkingen

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback