Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 27 juli 2022
Auteur: Kevin Vonk

Wat is offset drukken?

Als het gaat om druktechnieken, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een druktechniek die vaak voorkomt is offset drukken. Mocht je niet helemaal thuis zijn in de drukwerkwereld, dan is het niet vreemd dat er nog niet direct een belletje gaat rinkelen bij deze term. Daarom leggen we je graag uit wat offset drukken (of offset printen) precies is. Ook lees je meer over het verschil tussen offset en digitaal drukken: een andere populaire manier van drukken.

Offset drukken

Offset drukken

Bij offset drukken wordt er een speciale druktechniek toegepast. Allereerst wordt er een beeld aangebracht op een aluminiumplaat. De specialist maakt de plaat vervolgens vochtig. Alle onderdelen van de plaat die geen beeld bevatten, nemen dit vocht aan. Hierna brengt de specialist een vettige inktsoort aan op de plaat, die afgestoten wordt door de vochtige delen. Daardoor blijft de inkt achter op de onderdelen waar het beeld op is aangebracht. De specialist drukt de inkt vervolgens op een rubberen doek en dit rubberen doek drukt het beeld uiteindelijk op papier. Dat kan zowel een folder als een brochure of flyer zijn.

CMYK

Verschil tussen offset drukken en digitaal printen

Digitaal printen is een manier van drukken waarbij geen drukplaat nodig is. Daar zit dus al direct het eerste grote verschil met offset printen. Bij digitaal drukken plaatst de drukker een pdf-bestand op drukvellen, die vervolgens naar de digitale pers worden gestuurd. Deze pers leest het bestand in en drukt ze af op vellen van een bepaald formaat. Tot slot worden de losse drukvellen afgewerkt en schoongesneden, totdat ze het juiste formaat hebben.

Een ander groot verschil tussen offset drukken en digitaal printen zit in het verschil in vaste kosten per drukopdracht. Die zijn bij digitaal printen lager dan bij offset drukken. Aan de andere kant zijn de variabele kosten per drukvel een stuk hoger bij een digitale print dan bij een offsetdruk. Daarnaast kost digitaal drukken minder tijd dan offset drukken.

Kies je voor offset drukken of digitaal printen?

Als je een keuze moet maken tussen beide druktechnieken, dan is het begrijpelijk dat je wil weten wanneer je voor welke druktechniek moet gaan. In welke situatie kies je voor welke techniek?

Digitaal drukken Offset drukken
Kleine oplages Grote oplages
Gepersonaliseerd drukwerk (full color) Drukwerk in PMS-kleuren
Afwijkende formaten Standaard formaten

Drukwerk op maat nodig?

Bij De Voogt Systemen draaien we onze hand niet om voor drukwerk op maat. Wij helpen je graag, of je nu interesse hebt in bedrukte dekseldozen, postdozen, verzenddozen of ringbanden. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Of heb je specifieke vragen over wat offset drukken precies is? Neem contact met ons op!

Veelgestelde vragen over Wat is offset drukken?

Bij digitaal drukken is geen drukplaat nodig, bij offset drukken wel. Daarnaast zijn de vaste kosten per drukopdracht lager bij digitaal printen dan bij offset printen, terwijl de variabele kosten van een digitale print hoger zijn dan bij een offset print. Tot slot zit er ook een verschil in de tijd die het kost om de drukwerktechniek uit te voeren. Digitaal printen kost namelijk minder tijd dan offset drukken.

De vaste kosten per opdracht zijn hoger bij offset drukwerk, maar de variabele kosten een stuk lager in vergelijking met digitaal drukwerk. Offset drukwerk is uiteindelijk goedkoper omdat je voor een lager bedrag veel meer papier kunt laten bedrukken. De keuze voor offset drukken is dan ook een stuk interessanter als je voor een grote oplage wil gaan.

Bij offset drukken in full color kun je kiezen voor drukken in CMYK-kleuren. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit zijn vier verschillende kleuren inkt die altijd gebruikt worden om tot bepaalde kleuren te komen. Het wordt daarom ook wel vierkleurendruk genoemd. Er worden bij een full color offset drukprint dus altijd 4 platen gemaakt.

Het is vaak minimaal, maar er kan kleurverschil ontstaan als je de ene keer offset drukt en de andere keer digitaal print. Dat komt omdat er sprake is van verschillende drukwerktechnieken. Bij offset drukken wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een drukplaat en bij digitaal printen niet. Als je 100% verzekerd wil zijn van dezelfde kleur, dan kies je dus het best voor dezelfde druktechniek.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat
Goodiebag samenstellen? 7 Ideeën voor een leuke goodiebag
Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback