Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 28 maart 2022
Auteur: Kevin Vonk

Wat is schoonsnijden en waarvoor dient een afloopmarge?

Wie niet zo vaak te maken heeft met drukwerk, heeft de begrippen schoonsnijden, contoursnijden en afloopmarge misschien nog niet eerder voorbij zien komen. Terwijl het hele belangrijke begrippen zijn voor een goed eindresultaat. Goed om te weten wat ze inhouden, dus! In dit blog leggen we u uit wat schoonsnijden is, wat er precies bedoeld wordt met contoursnijden en wat onder afloopmarge wordt verstaan.

Wat is afloop bij drukwerk?

Vroeger heeft u zich er misschien vaak aan gewaagd: het knippen van figuurtjes uit gekleurd papier. Wat u zich daar wellicht nog van herinnert, is dat het nog best een klus was om deze figuurtjes netjes, zonder witte randen, los te knippen. Ook als u dit nu probeert, zult u zien dat dit erg lastig is. Een snijmachine heeft hetzelfde probleem. Wat de kwaliteit van de snijmachine ook is, er is altijd kans dat het drukwerk verschuift en dat er kleine, witte randjes ontstaan. Die witte randjes maakten bij uw knipsels van vroeger misschien niet zoveel uit, maar bij professioneel drukwerk is dat natuurlijk niet de bedoeling. Tegelijkertijd willen professionele drukkers voorkomen dat er iets van het formaat van het drukwerk verloren gaat. Hoe dat wordt opgelost? Door een paar millimeters aan de randen van het ontwerp toe te voegen. Zo kan het drukwerk probleemloos worden afgesneden. Deze extra millimeters worden ook wel de afloop, afloopmarge, het afloopgebied of de bleed genoemd.

Wat is afloop bij drukwerk?

De afloop berekenen

Als u iets professioneel wilt laten drukken, zoals bijvoorbeeld dozen op maat, luxe verpakkingen of ringbanden, dan zal er aan u worden gevraagd om een ontwerp met afloop aan te leveren. Bij De Voogt vragen we u om een bestand met een afloop van 3 mm of 5 mm, afhankelijk van uw order. Een afloop van 3 mm is een vrij gebruikelijke afloopmarge. U moet in dit geval 3 millimeter optellen bij de hoogte en breedte van uw drukwerk. Als het originele formaat van uw drukwerk 220×347 millimeter is, dan wordt het bestand met afloop dus 226×353 millimeter.

Hoe het papier uiteindelijk gesneden moet worden, wordt aangegeven met snijtekens. Snijtekens zijn een soort hulplijnen. Dankzij deze tekens wordt het papier uiteindelijk in het juiste formaat schoongesneden.

Wat is schoonsnijden?

Als het juiste formaat inclusief afloopmarge bekend is, dan kan het product worden afgesneden. Schoonsnijden betekent dat uw drukwerk in het gewenste formaat gesneden wordt. Dat is het formaat dat u in eerste instantie voor ogen had, zonder het afloopgebied. Omdat de afloopranden uiteindelijk worden afgesneden bij het schoonsnijden, is het van belang dat er geen belangrijke informatie in het afloopgebied staat. Zorg er wel voor dat de achtergrond in dit gebied doorloopt. Na het schoonsnijden heeft u het eindformaat van uw bestand in handen.

Wat is contoursnijden?

Waar bij schoonsnijden rechte lijnen van het drukwerk worden afgesneden, kan dit bij contoursnijden in allerlei vormen. U kunt deze vorm zelf bepalen als u dat wilt. Het gaat bij contoursnijden om elke vorm die geen rechthoek of vierkant is. Vanwege de vele mogelijkheden wordt contoursnijden ook wel snijden in vrije vorm genoemd.

Schoonsnijden, contoursnijden, afloopmarges en snijtekens: het zijn begrippen waar we bij De Voogt veel mee te maken hebben. Heeft u hier vragen over? Of wilt u meer informatie over het drukwerk dat wij leveren? Neem dan gerust contact met ons op. We staan graag voor u klaar.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst
Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback