Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 14 april 2022
Auteur: Kevin Vonk

Wat is spot-uv?

Mag uw drukwerk wel een extraatje gebruiken? Lijkt het u bijvoorbeeld gaaf als uw logo of bedrijfsquote goed opvalt? Met standaard printwerk bereikt u dat effect niet altijd. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden waardoor u dat effect wél kunt bereiken. Een van die mogelijkheden is de toepassing van spot-uv, oftwel spotvernis, uv-spotvernis of spot uv-lak. Wat spot-uv precies is en hoe het wordt aangebracht, leggen we uit in dit blog.

Wat spot-uv is en waarop u het kunt laten toepassen

Spot-uv is een glanzende laklaag die op diverse onderdelen van drukwerk kan worden aangebracht. Het glanzende laagje zorgt voor een luxe afwerking en maakt dat bepaalde onderdelen van het papier af lijken te springen. Dat effect wordt versterkt doordat de glanzende afwerking een mooi contrast vormt met de matte ondergrond van de rest van het papier. Uw logo, quote of afbeelding staat dankzij spot-uv écht in de spotlights!

U kunt spot-uv op allerlei soorten drukwerk laten toepassen. Denk bijvoorbeeld aan brievenbusdozen en luxe verpakkingen, maar ook ringbanden en multomappen. Spot-uv (of spotvernis) op uw drukwerk is een perfecte oplossing als u uw bedrijf wat meer wil laten opvallen.

Spot UV op diverse mappen en verpakkingen

Hoe wordt spotvernis aangebracht op het drukwerk?

Spotvernis wordt met een zeefdruk op bepaalde onderdelen van het drukwerk aangebracht. Dat wordt ook wel ‘spotten’ genoemd. De lak droogt op met behulp van sterk uv-licht. Omdat dit droogproces snel verloopt, kan het drukwerk vrijwel direct verder verwerkt worden.

Drukwerk aanleveren voor bewerking met spot-uv

Kiest u voor spot-uv of spotvernis voor uw drukwerk? Dan dient u de afwerking aan te merken met een steunkleur die op ‘overdruk’ staat én bovenop uw ontwerplaag staat. Gebruik altijd 100% van de inktdekking van de steunkleur en maak de kleur 100% magenta (C0, M100, Y0, K0). Zo krijgt u het beste resultaat. Bij De Voogt adviseren we u graag over de mogelijkheden rondom spot-uv. Meer weten? Neem contact met ons op.

Lees ook: CMYK vs. RGB: Wat is het verschil?

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling
4x Verschillende functies van een verpakking
Doosjes met venster als productverpakking: wat zijn de voor- en nadelen?

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback