Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 17 februari 2022
Auteur: Mariska

Wat zijn PMS-kleuren?

Als u iets wilt laten bedrukken, dan kunt u vaak verschillende keuzes maken wat betreft de kleuren. De kans is bijvoorbeeld groot dat u kunt kiezen tussen PMS-kleuren of full colour, ook wel CMYK genoemd. Maar wat zijn PMS-kleuren eigenlijk? Wat is precies het verschil met full colour? En wanneer kiest u voor welk kleurmodel? In deze blog leest u er alles over.

Pantone PMS kleuren

PMS: de betekenis

PMS staat voor Pantone Matching System en een universeel systeem voor kleurcoderingen. Het woord Pantone staat in dit geval voor de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen produceert, en Matching System houdt in dat elke kleur volgens een exact recept wordt vermengd. PMS-kleuren worden ook wel Pantone-kleuren genoemd. Het zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkt voorafgaand aan de bedrukking is gemengd tot de juiste kleur. Omdat PMS-kleuren, ook wel Pantone-kleuren genoemd, overal ter wereld hetzelfde zijn, zijn deze bij vrijwel alle drukkerijen bekend.

PMS op verschillende soorten papier

De kleuren inkt van PMS-kleuren zijn universeel en altijd hetzelfde. Toch kunnen kleuren anders uitpakken als ze op verschillende soorten papier worden gedrukt. Dat heeft ermee te maken dat bepaalde papiersoorten inkt op een andere manier absorberen. Gebruikt u dezelfde papiersoort, dan bent u gegarandeerd van een identieke inktkleur op elk drukwerkproduct. PMS-kleuren of Pantone-kleuren zijn dan ook zeer geschikt voor huisstijldrukwerk.

Wat is het verschil tussen PMS en CMYK?

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Het wordt ook wel full colour of vierkleurendruk genoemd. Als u producten heeft die u wilt laten bedrukken, dan is dit vaak het andere kleurmodel dat u kunt kiezen naast PMS.

Het grootste verschil tussen PMS en CMYK zit in het moment wanneer de kleuren met elkaar worden gemengd. PMS-kleuren worden voorafgaand aan de bedrukking gemengd, terwijl dat bij CMYK-kleuren tijdens het bedrukken gebeurt. Dit heeft als uitkomst dat CMYK-kleuren minder voorspelbaar zijn en wat meer van elkaar kunnen verschillen bij verschillende soorten drukwerken. Bij PMS daarentegen bent u ervan verzekerd dat de kleuren identiek zullen zijn.

Wanneer kies ik voor PMS-kleuren?

Heeft u een opdracht waarvoor u maar één, twee of drie kleuren hoeft te laten bedrukken? Bijvoorbeeld voor het logo van uw bedrijf? Kies dan voor PMS-kleuren. PMS is ook perfect als u een serie producten wilt laten afdrukken in één huisstijl (denk aan visite kaartjes, briefpapier e.d.). Omdat alle kleuren identiek zijn, heeft dit het mooiste resultaat. Is er sprake van complexer drukwerk met meerdere kleuren en/of foto’s, dan is het verstandiger om voor CMYK te kiezen. Tegenwoordig wordt er vooral gekozen om met CMYK te drukken.

Interesse in kwalitatief hoogwaardig kleurendrukwerk?

Bij De Voogt kunnen we allerlei soorten verpakkingen bedrukken met kwalitatief hoogwaardig kleurendrukwerk. Dat doen we volledig volgens uw wensen en eisen. Heeft u vragen over Pantone-kleuren of CMYK en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn die we u op het gebied van kleurendrukwerk kunnen bieden? Neem dan contact met ons op.

Over de auteur
Mariska
Mariska

Sales en marketing is mijn passie en zit in mijn bloed. Al jaren ben ik werkzaam in de commerciële sector. Mijn kracht en uitdaging zitten in relatiebeheer. Graag zoek ik naar nieuwe en verrassende mogelijkheden om uw product in een luxe verpakking te presenteren.

Lees ook

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking
Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback