Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 15 november 2023
Auteur: Kevin Vonk

Beginnen met dropshipping? Zo pakt u dat aan

Dropshippen is het runnen van een webshop zonder voorraad. Klinkt misschien gek, maar dat is het niet! De producten die u verkoopt in uw eigen webshop hoeft u niet zelf te versturen. Uw leverancier stuurt deze namelijk direct naar uw klanten wanneer u een bestelling binnen heeft. Dit terwijl u wel echt zelf de eigenaar van het bedrijf bent. Wel de lusten, maar niet de lasten dus. Bent u al enthousiast geworden? In dit blog vertellen wij u graag meer over het starten met dropshipping.

Wat is dropshipping?
Dropshipping is simpelweg het verkopen van producten via een webshop. Omdat u de producten die u verkoopt niet in eigen voorraad heeft, heeft u geen opslagruimte nodig en komt u bovendien nooit met een overschot te zitten. Daarnaast hoeft u zich ook niet bezig te houden met het inpakken of versturen van de pakketten. Deze taak neemt de groothandel of leverancier waar u de producten inkoopt op zich. Omdat u zich niet bezig hoeft te houden met het logistieke gedeelte van uw webshop, heeft u meer tijd over voor het runnen van uw onderneming.

Dropshipper worden? Dit zijn de voor- en nadelen
Het is belangrijk dat u de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt voordat u gaat beginnen met dropshipping. Om u een handje te helpen, hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

De voordelen van dropshipping

U loopt minder risico: wanneer u gaat beginnen met dropshipping heeft u minder startkapitaal nodig, omdat u geen voorraad nodig heeft. Daarnaast loopt u minder risico wanneer een product minder goed verkoopt, omdat u de leverancier van het product pas hoeft te betalen wanneer een product is gekocht door een klant.

U kunt een ruim assortiment aanbieden: omdat u geen producten hoeft aan te schaffen, kunt u een ruim assortiment aanbieden. Hierdoor geeft u uw klanten veel keuze, zonder dat u de producten fysiek op voorraad heeft. Het testen of een product aanslaat wordt hierdoor een stuk eenvoudiger.

U heeft geen personeel nodig: bij dropshipping wordt uw software gekoppeld aan die van de leverancier. Hierdoor komen de bestellingen die u krijgt ook direct bij de leverancier binnen. De leverancier neemt vervolgens het logistieke proces uit handen. Hierdoor heeft u geen extra personeel nodig.

De nadelen van dropshipping

– U blijft aansprakelijk: ondanks dat u uw producten zelf niet verstuurt, blijft u aansprakelijk voor het product dat u heeft verkocht. Zeker wanneer de leverancier van uw producten zich in het buitenland bevindt, kan het soms lastig worden om eventuele schade te verhalen op de leverancier.

Retourneren en garantie is ingewikkeld: wanneer de koper van uw product niet tevreden is, heeft deze klant de mogelijkheid om binnen 14 dagen af te zien van de aankoop. Dit staat in de regels van de Europese Unie. Maar vaak ontstaan er problemen wanneer de klant het product zelf terug moet sturen naar de leverancier of is dit niet mogelijk. En wie draait er op voor de kosten? Heeft u daar een extra marge voor ingecalculeerd? Daarnaast zijn de garantievoorwaarden in de meeste gevallen anders wanneer de leverancier zich buiten de EU bevindt. Het is hierdoor niet altijd mogelijk om de kosten te verhalen bij de leverancier wanneer een product stuk gaat.

– U moet rekening houden met invoerrechten en btw-regels: in de meeste gevallen bevinden de webshop, de klant en de leverancier zich niet in hetzelfde land. Hierdoor krijgt u waarschijnlijk te maken met ingewikkelde btw-constructies en invoerrechten. Volgens de Kamer van Koophandel hangen de btw- en douane-verplichtingen af van verschillende factoren als het land van aankomst en de regels die hier gelden. Verder is het belangrijk om na te gaan welke internationale leveringsvoorwaarden er gelden en wie het product importeert: u als dropshipper of de klant.

Let op: sinds 1 juli 2021 is er geen btw-vrijstelling meer voor producten met een waarde tot €22,-. Dit wil zeggen dat op alle pakketten die niet afkomstig zijn uit de EU btw moet worden betaald.

Beginnen met dropshipping
Wilt u beginnen met dropshipping, maar weet u niet hoe te beginnen? Wij leggen u graag aan de hand van een aantal stappen uit hoe u zelf binnen korte tijd een dropshipper kunt worden.

Stap 1: Een marktonderzoek
Voor u gaat beginnen met dropshipping is het belangrijk dat u een marktonderzoek doet. Is er überhaupt markt voor de producten die u gaat verkopen? Wat is de doelgroep? Is er veel concurrentie en zo ja, wat doet de concurrentie?

Stap 2: Inschrijven bij  de Kamer van Koophandel

Een belangrijke stap wanneer u gaat starten met dropshipping is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als dropshipper moet u belangrijk belasting betalen en zonder KVK-nummer kunt u geen belastingaangifte doen.

Stap 3: Regelen van financiën
U heeft geen groot startkapitaal nodig als dropshipper, maar het is wel belangrijk om uw financiën op orde te hebben. Daarnaast moet u rekening houden met eventuele kosten voor het opzetten van de webshop en uw marketing.

Stap 4: Kies een leverancier
Het kiezen van een betrouwbare leverancier is belangrijk. Is de leverancier die u voor ogen heeft betrouwbaar? Is het bedrijf stabiel? Zijn de producten van goede kwaliteit? En hoe gaat de leverancier om met garantie en retourneren?

Stap 5: Start uw webshop
Wanneer u een leverancier heeft gekozen, kunt u uw webshop gaan opzetten. Registreer hiervoor een duidelijke en goede domeinnaam en start met het (laten) bouwen van de webshop.Stap 6:

Investeer in marketing
Wanneer uw webshop eenmaal live staat, is het natuurlijk belangrijk dat klanten u kunnen vinden. Investeer daarom in marketing en zorg dat u gevonden wordt via een zoekmachine als Google. Zorg daarnaast ook voor duidelijk productfoto’s en schrijf pakkende productbeschrijvingen.

Lees ook: Een eigen huisstijl ontwerpen? Volg deze 5 stappen

Dropshipping beginnen: goede productverpakkingen nodig?
Bent u na het lezen van dit blog overtuigd en gaat u starten met dropshipping? Dan is het hebben van een gepersonaliseerde productverpakking een groot pluspunt. Een product dat mooi is verpakt in een bedrukte verzenddoos of brievenbusdoos, maakt uw dropshipping product alsnog speciaal.

Lees ook: Een verpakking ontwerpen? Zo doet u dat!

Wilt u meer weten over het ontwerpen van een verpakking voor uw dropshipping product? Of heeft u vragen over de mogelijkheden wanneer het aankomt op verzenddozen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Veelgestelde vragen over Beginnen met dropshipping? Zo pakt u dat aan

Dropshipping is het verkopen van een product via een webshop. In het geval van dropshipping heeft u dit product niet in eigen voorraad, maar verstuurt uw leverancier dit product wanneer u een bestelling binnenkrijgt.

In de meeste gevallen bent u als dropshipper een eenmanszaak, omdat u geen personeel in dienst hoeft te nemen. Werkt u samen met een zakenpartner? Dan is een vof de meest gekozen rechtsvorm.

In de meeste gevallen ligt de inkoopprijs van producten bij een leverancier redelijk laag, waardoor u deze met een flinke winst kunt verkopen. U hoeft alleen rekening te houden met de marge die wordt ingehouden door de leverancier: hoe meer er wordt ingehouden, hoe minder er overblijft voor u. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten voor het bijhouden van de webshop en de marketingkosten.

Dropshipping is in principe mogelijk met ieder product dat verzonden kan worden. Het voordeel van dropshipping is dat u producten kunt aanbieden die weinig verkocht worden, omdat mensen deze bijvoorbeeld eenmalig  kopen. U hoeft deze producten namelijk niet eerst zelf in te kopen.

Als dropshipper is het hebben van een gepersonaliseerde productverpakking een groot pluspunt. Leveranciers zullen producten standaard in een zo goedkoop mogelijk verpakking verzenden, maar door ervoor te zorgen dat uw product in een mooi ontworpen verzenddoos of brievenbusdoos wordt verzonden, maakt u uw product speciaal.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking
Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback