Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 5 december 2023
Auteur: Kevin Vonk

Een eigen bordspel ontwerpen: zo werkt het

Een zelfgemaakt bordspel is leuk om samen te spelen met vrienden, kennissen of collega’s maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om dit cadeau te geven. Een Monopoly met eigen straatnamen of het maken van een eigen versie van het oer-Hollandse ganzenbord. Wilt u een eigen spel ontwerpen? Dan komt daar wel het een en ander bij kijken. In dit blog vertellen wij u daarom graag hoe u zelf een spel kunt maken.

Zelf een bordspel maken

Heeft u al een idee van wat voor soort bordspel u gaat maken? Dan weet u waarschijnlijk al een beetje wat u nodig gaat hebben. Heeft u nog geen idee? Geen paniek! Wij nemen u stap voor stap mee in het proces van het maken van een spel.

Een spel ontwerpen: het stappenplan

Stap 1: Kies het type spel

Er bestaan een hoop verschillende genres en types spellen. Het is daarom belangrijk dat u goed nadenkt over welk type spel u zelf gaat maken.  Stel hiervoor de volgende vragen aan uzelf:

 • Welk thema wilt u gebruiken? Zit hier een verhaal achter?
 • Maakt u het spel voor vrienden, familie, of relaties?
 • Voor hoeveel personen gaat u een spel maken?
 • Wat is de spelduur van het bordspel?
 • Gaat u voor een competitief spel, team vs. team, of een coöperatief spel, team vs. spel?
 • Bedenkt u een nieuw spel of maakt u een variant op een bestaand spel?
 • Welke materialen heeft u nodig voor het spel?

Stap 2: Bedenk de spelregels

Tijdens het ontwerpen van een spel mag u de spelregels natuurlijk niet vergeten. Een bordspel kan simpelweg niet zonder spelregels. Vaak zijn deze regels gebaseerd op het oorzaak-en-gevolg-principe. Een bekend voorbeeld hiervan is: als u bij Ganzenbord op het vakje met de herberg staat, dan moet u  een beurt overslaan.

Vindt u het lastig om zelf spelregels te bedenken? Hanteer dan onderstaande checklist:

 • Houd de regels simpel. Het is altijd mogelijk om achteraf meer spelregels toe te voegen.
 • De belangrijkste regel is: hoe en wanneer wint iemand het spel?
 • Bedenk niet alleen regels die een speler belonen, maar ook regels die een speler straffen.
 • Laat niet alles afhangen van geluk of pech, maar ook van de keuzes van een speler.
 • Test uw spel regelmatig zelf. Zo ontdekt u of de regels goed werken en of er nog regels zijn die u toe kunt voegen.

Stap 3: Maak een ontwer

Een leuk spel kunt u niet zomaar maken. Om uw nieuwe bordspel tot een succes te maken, heeft u een goed ontwerp nodig. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Maakt u een spel voor zakelijke relaties? Dan kunt u hiervoor uw huisstijl gebruiken. Kijk daarnaast ook naar het thema van het door u bedachte spel en laat dit terugkomen in het ontwerp. Vergeet overigens niet om aandacht te besteden aan een speldoos met hetzelfde ontwerp.

Stap 4: Testen en laten bedrukken

Heeft u het door u bedachte bordspel een aantal keer getest? Kloppen alle spelregels? En voldoet het bordspel aan uw verwachtingen? Dan is het tijd om uw bordspel te laten drukken.

Wilt u zeker weten dat uw bordspel werkt zoals u heeft bedacht voordat u deze aan familie, vrienden of relaties geeft? Laat dan eerst een prototype maken. Bij De Voogt helpen wij u hier graag mee. Is het prototype naar wens? Dan helpen wij u graag met het bedrukken van uw bordspel en speldoos in een oplage die u wenst. Benieuwd naar het maatwerk dat wij kunnen leveren? Neem gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen over Een eigen bordspel ontwerpen: zo werkt het

Wilt u een spel maken? Dan moet uw spel minimaal voldoen aan het volgende: een thema, spelregels, speelbord, benodigdheden voor het speelbord en een speldoos. Zorg er daarnaast ook voor dat de spelregels gebaseerd zijn op het oorzaak-en-gevolg-principe.

Voor een bordspel heeft u een spelbord nodig met eventueel speelkaarten of pionnen. Daarnaast heeft u een speldoos nodig waarin u alles kunt opbergen.

Wilt u zelf een spel maken? Bepaal dan eerst wat voor soort spel u wilt maken. Vervolgens verzint u in welk thema en met welke spelregels het door u bedachte spel gespeeld moet worden. Wanneer de strategie en spelregels duidelijk zijn, kunt u het spelbord en de speldoos ontwerpen en vervolgens laten drukken.

Wat de prijs is van een bordspel laten maken, is afhankelijk van het soort spel, de maat en de oplage. Wilt u graag een schatting van de kosten voordat u begint met het maken van een spel? Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst
Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback