Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 21 februari 2023
Auteur: Kevin Vonk

Een verpakking ontwerpen? Zo doet u dat!

Naast de kwaliteit is het ontwerpen van een onderscheidende en bovendien gebruiksvriendelijke verpakking belangrijk voor een product. Het zorgt er namelijk voor dat het product opvalt in het schap. Maar wat is de beste manier om een verpakking te ontwerpen?

Verpakking ontwerpen

Het aanleveren van een doos of verpakking die u zelf hebt kunnen ontwerpen, werkt net iets anders dan het aanleveren van een flyer of poster. Wij vertellen u in dit blog daarom meer over verschillende zaken waar u rekening mee moet houden.

Een verpakking ontwerpen: wat is het doel?

Voor u begint met het ontwerpen van een verpakking is het belangrijk dat u een duidelijk doel voor ogen heeft. Wie is bijvoorbeeld de doelgroep? Wat voor product zit er in de verpakking? Een verpakking moet namelijk vertellen wat het product doet en de doelgroep vervolgens aanspreken.

Het primaire doel van een verpakking is het overbrengen van informatie. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van de verpakking, een gebruiksaanwijzing, de ingrediëntenlijst of een keurmerk. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een aantal zaken te vermelden op de verpakking. Wat dit is, is afhankelijk van het product. Houd er wel rekening mee u geen misleidende teksten op de verpakking zet. Dit is namelijk niet toegestaan.

Denk ook na over de verkooplocatie wanneer u de verpakking voor een product gaat ontwerpen. Gaat het product bijvoorbeeld verkocht worden via een eigen webshop, een andere webshop of in een fysieke winkel? Dit maakt een verschil. In een fysieke winkel moet de verpakking of doos die u gaat ontwerpen concurreren met andere verpakkingen. Dit terwijl een product dat verkocht wordt via een webshop niet hoef te concurreren met andere verpakkingen. Hierbij is het dan wel weer belangrijk dat de consument de verpakking herkent.

Een verpakking of doos ontwerpen: de afmetingen

Gaat u een verpakking of doos ontwerpen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen. Sterker nog, het is verstandig om deze te bepalen vóór u begint met ontwerpen. Houd daarnaast ook in gedachten wat voor soort verpakking u graag zou willen ontwerpen. Een brievenbusdoos heeft namelijk een ander ontwerp nodig dan een klepdoos of een vouwdoos.

Afmetingen van een verpakking

Afmetingen van een verpakking

Een verpakking ontwerpen: het materiaal

De laatste stap voor u kunt beginnen met het ontwerpen van een verpakking is het kiezen van het juiste verpakkingsmateriaal. De keuze voor het soort verpakkingsmateriaal heeft namelijk invloed op de mogelijkheden tijdens het ontwerpen. Voorbeelden van verpakkingsmateriaal zijn plastic, karton, papier of een combinatie hiervan.

Lees ook:

Het ontwerpen van een verpakking voor uw product

Het ontwerpen van een verpakking is mogelijk in meerdere designprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan Illustrator of InDesign. Belangrijk hierbij is dat u zoveel mogelijk werkt met vectorbestanden. Deze kunnen namelijk oneindig worden uitvergroot, zonder kwaliteit te verliezen. Daarnaast zijn deze bestanden altijd scherp én kunnen ze later eventueel ook voor bijvoorbeeld posters of borden gebruikt worden. Zorg er daarnaast ook voor dat het uiteindelijke formaat minimaal 300 pixels per inch is.

Lees ook: Alles over het vectorbestand.

Het is belangrijk om voor de juiste kleurinstellingen te zorgen wanneer u werkt in InDesign of Illustrator. Voor een goed kleurresultaat is het namelijk belangrijk om in full colour te ontwerpen. Ontwerpen in full colour bestaan uit de CMYK kleuren. Dit zijn Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Is uw huisstijl belangrijk voor u? Om er zeker van te zijn dat de kleuren van het verpakkingsmateriaal overeen komen met de huisstijl, is het ook mogelijk om te kiezen voor PMS kleuren.

Kleurinstelling InDesign
Onder het venster ‘Bewerken’ vindt u bij ‘Kleurinstellingen’ het profiel ‘Coated FOGRA39’ bij ‘Werkruimten – CMYK’.

Kleurinstelling Illustrator
In Illustrator kiest u ‘CMYK-kleur’ onder ‘bestand’. Na het activeren van CMYK is het ook mogelijk om de kleur 100% zwart te maken, in plaats van full colour.

Een verpakking ontwerpen: dit moet u nog weten

Voor u gaat beginnen met het ontwerpen van een verpakking voor uw product, geven wij u graag nog een aantal tips.

Tip 1: Houd voldoende afstand tot de stanslijnen
Het is enorm belangrijk om tijdens het ontwerpen van een verpakking rekening te houden met stanslijnen. Dit zijn de lijnen waarop het materiaal uiteindelijk wordt uitgesneden. Tijdens het stansen van een verpakking kunnen er soms wat schommelingen plaatsvinden. Door voldoende afstand te houden tot de stanslijnen in uw ontwerp, voorkomt u dat er witte randjes ontstaan.

Bij een kleine verpakking is een afstand van 3 mm op teksten en logo’s voldoende. Bij grotere verpakkingen is een afstand van ongeveer 10 mm voldoende. In het geval van verpakkingsdozen mogen de flapjes die naar binnen worden gevouwen ook gevuld worden met een kleur of patroon. Op deze manier voorkomt u witte randjes.

Tip 2: Gebruik voldoende contrast
Tekst is enorm belangrijk op een verpakking. Zorg er daarom tijdens het ontwerpen voor dat de consument alle teksten goed kan lezen op de verpakking. Dit doet u door te zorgen voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrondkleur.

Tip 3: Zorg voor een goede afwerking van het drukwerk
De papiersoort, de papierkleur en de afwerking van het verpakkingsmateriaal hebben allemaal een invloed op de kleur. Wanneer u ervoor kiest om na het drukken nog een persvernislaag aan te brengen, kan dit voor een lichtgele goed zorgen. Persvernis zorgt voor een betere bescherming van de opdruk. Wilt u deze bescherming wel, maar de lichtgele gloed niet? Dan is het belangrijk dat u hier rekening mee houdt tijdens het ontwerpen.

Het is ook mogelijk om laminaat aan te brengen op het drukwerk. Laminaat is een dunne laag kunststof die de verpakking beschermt en kan zowel mat, glanzend als Soft Touch en High Scratch zijn.

Lees ook:

Een verpakking voor een product ontwerpen: hulp nodig?

Gaat u een verpakking ontwerpen en heeft u nog vragen over het aanleveren van drukwerk? Of heeft u vragen over de verschillende soorten verpakkingsmateriaal? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Veelgestelde vragen over Een verpakking ontwerpen? Zo doet u dat!

Een eigen verpakking maakt u zelf door eerst het doel van de verpakking te bepalen. Vervolgens bepaalt u de juiste afmetingen en gaat u op basis daarvan een ontwerp maken. Dit kan in designprogramma’s als InDesign of Illustrator. Is uw ontwerp af? Laat dan uw verpakking drukken op een door u uitgekozen materiaal.

Voor u begint met het ontwerpen van een verpakking is het belangrijk dat u een duidelijk doel voor ogen heeft. Wie is bijvoorbeeld de doelgroep? Wat voor product zit er in de verpakking? Een verpakking moet namelijk vertellen wat het product doet en de doelgroep vervolgens aanspreken.

Het primaire doel van een verpakking is het overbrengen van informatie. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van de verpakking, een gebruiksaanwijzing, de ingrediëntenlijst of een keurmerk. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een aantal zaken te vermelden op de verpakking. Wat dit is, is afhankelijk van het product. Houd er wel rekening mee u geen misleidende teksten op de verpakking zet. Dit is namelijk niet toegestaan.

Denk ook na over de verkooplocatie wanneer u de verpakking voor een product gaat ontwerpen. Gaat het product bijvoorbeeld verkocht worden via een eigen webshop, een andere webshop of in een fysieke winkel? Dit maakt namelijk een verschil. In een fysieke winkel moet de verpakking of doos die u gaat ontwerpen concurreren met andere verpakkingen. Dit terwijl een product dat verkocht wordt via een webshop niet hoef te concurreren met andere verpakkingen. Hierbij is het dan wel weer belangrijk dat de consument de verpakking herkent.

Een verpakking moet de aandacht trekken van de consument. Verkoopt u een product via een webshop? Dan is herkenning voornamelijk belangrijk. Zo moet de foto van de verpakking voldoende communiceren en moet de verpakking duidelijke informatie geven over het product.

Over het algemeen is het belangrijk dat het design van een verpakking goed aansluit bij de huisstijl. Dit geldt voor het logo, de huisstijlkleuren en het lettertype. Maar vergeet ook de fotografiestijl en vormentaal niet. Door een consistent gebruik van de huisstijl, creëert u herkenning.

Tijdens het ontwerpen van een verpakking is het belangrijk dat u gebruik maakt van de juiste afmetingen, rekening houdt met stanslijnen en kiest voor het juiste verpakkingsmateriaal. Daarnaast is het belangrijk dat u een ontwerp maakt in de juiste kleurinstellingen, als CMYK of RGB.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking
Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback