Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664

Het inpakken en opvullen van een pakket: zo pakt u het aan

Of u nou bijvoorbeeld een webshop begint, een relatiegeschenk wilt versturen of gewoon als consument een pakketje wilt versturen: u moet het pakketje op de juiste manier inpakken én opvullen. Wij van De Voogt weten als geen ander hoe u een pakket op de beste manier moet verpakken. In dit artikel vertellen we u graag welke doos u het beste kunt kiezen en welk opvulmateriaal voor welke doos het meest geschikt is.

Pakketje inpakken: kies de juiste doos

Wanneer u het pakketje gaat inpakken, is het erg belangrijk om de doos te kiezen die past bij uw product of voorwerp. Hiermee bedoelen we niet alleen qua formaat, maar ook wanneer het te versturen product bijvoorbeeld breekbaar is. Qua verzenddozen kunt u onder andere denken aan:

 • Brievenbuspakket
 • Verzenddoos met klep
 • Pakketdoos
 • Postdoos
 • Geschenkdoos
 • Draagtassen (eventueel bedrukt met logo of in de stijl van uw bedrijf)

Lees ook: 6x verpakkingstrends in 2023

Verzenddozen bedrukken in uw huisstijl

Verstuurt u met uw bedrijf of organisatie regelmatig pakketten? Heeft u dan al weleens gedacht aan bedrukte verzenddozen? Zo weet de ontvanger meteen van wie het pakket afkomstig is én vergroot u de zichtbaarheid van uw bedrijf. Een doos met huisstijl zorgt voor een sterkere klantrelatie en een betere ervaring.

Gebruik het juiste opvulmateriaal in de doos

Het is erg belangrijk om het juiste opvulmateriaal in de doos te gebruiken. Een pakketje legt namelijk een lange weg af van verzender naar ontvanger. Een lange weg waar er van alles mis kan gaan. Opvulmateriaal in de doos gebruiken is van belang, zodat de door u verzonden producten zonder beschadigingen aankomen op de plaats van bestemming. Want dat zou zonde zijn toch?

Het gebruiken van het juiste opvulmateriaal als opvulling van de doos biedt diverse voordelen:

 • Opvulmateriaal biedt bescherming en zorgt dat het product niet kan verschuiven.
 • Het is een snelle, effectieve vulling voor lege ruimtes.
 • Het is licht in gewicht.
 • Het werkt schokwerend.
 • En vaak is opvulling in de doos ook recyclebaar.

Verschillende soorten opvulmateriaal

Om uw pakket op de juiste manier te verpakken, zijn er verschillende soorten opvulmateriaal voor dozen. En nee, dan bedoelen we niet om verpakkingsmateriaal als opvulmateriaal te gebruiken, maar materiaal wat er echt voor bedoeld is.

 • Het opvulmateriaal papier
  Papier is ook een veelvoorkomend opvulmateriaal voor in dozen. Zo heeft u de keuze uit papieren snippers en rollen bruin kraft papier. Papier als opvulmateriaal is duurzaam, omdat het 100% recyclebaar is. Papier is een goedkoop opvulmateriaal.
 • Opvulchips
  Opvulchips is flexibel, vult alle lege plekken op en werkt schokdempend. Ze bieden basisbescherming. Het grote voordeel van opvulchips is dat ze goedkoop zijn. In theorie is opvulchips herbruikbaar, maar dit komt in werkelijkheid maar zelden voor.
 • Noppenfolie/schuimfolie
  Noppenfolie, ook wel bekend als bubbeltjesfolie, en schuimfolie worden vaak gebruikt als opvulmateriaal in dozen. Waarom? Omdat ze dun en flexibel zijn. Vaak worden deze opvulmaterialen gebruikt om breekbare producten te beschermen. Het opvulmateriaal schuim is goedkoop, licht in gewicht dus geen hoge verzendkosten en is herbruikbaar.
 • Houtwol
  Houtwol kennen we allemaal wel als het opvulmateriaal voor onder andere kerstpakketten. Houtwol is niet alleen voordelig, maar ook efficiënt. Houtwol is hout dat tot lange, dunne stroken geschaafd wordt. Houtwol heeft niet alleen een mooie, maar ook een milieuvriendelijke uitstraling.
 • Sealed air
  Met behulp van sealed air vult u de verzenddozen op met luchtverpakkingen. Sealed air staat bekend om de erg milieuvriendelijke methoden bij het ontwikkelen van de verpakkingslijn. Hoogwaardige bescherming waar minder beschermingsmateriaal voor nodig is en producten compacter verstuurd kunnen worden.

Het belangrijkste doel van vulmateriaal in de doos is natuurlijk bescherming. Maar bent u op zoek naar opvulmateriaal voor een cadeau? Dan is het toch veel leuker om te kiezen voor decoratief opvulmateriaal? Houtwol is een voorbeeld van decoratief opvulmateriaal, maar daarnaast zijn SizzlePak of Paperfill ook leuke opties. Erg leuk om een speciale ‘unboxing experience’ te creëren. En in combinatie met een bedrukte doos maakt u er helemaal een feestje van!

Lees ook: Welk opvulmateriaal past bij mijn verpakking?

En tenslotte: het dichtmaken van het pakket

Na het inpakken van uw pakketje moet deze natuurlijk nog dichtgemaakt worden. Qua sluitingsmateriaal heeft u de keuze uit nietjes, tape of leeslintsluitingen met slotjes. Het meest gebruikte sluitingsmateriaal is tape. Maar wist u dat tape in veel verschillende soorten verkrijgbaar is? Zo is er PVC-tape of PP-tape, maar ook speciale ecotape.

Wanneer u bij De Voogt de verpakking en het juiste opvulmateriaal kiest voor uw dozen, kunt u ook kiezen voor sluitingen om de doosjes. Wij werken bijvoorbeeld met leeslint sluitingen, strikjes en slotjes van allerlei materialen. Met een strikje als sluiting maakt u er een echt cadeautje van. Leuk voor zowel verzender als ontvanger.

Meer informatie over het verpakken van een pakket?

Of u nu als zakelijke organisatie of als particulier vragen heeft over het inpakken van een pakketje: wij van De Voogt staan graag voor u klaar. Wij vertellen u meer over de juiste manier van verpakken, het juiste opvulmateriaal in de doos voor uw situatie en eventueel ook meer over het bedrukken van de verzenddozen in uw huisstijl. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Veelgestelde vragen over Het inpakken en opvullen van een pakket: zo pakt u het aan

Het belangrijkste is om te kiezen voor een geschikte doos qua afmeting. Zitten er meerdere producten in één verzenddoos? Wikkel dan eventueel elk apart item in noppenfolie of papier in. Zo voortkomt u dat spullen tijdens het transport beschadigen. Vul daarna alle lege ruimtes op met opvulmateriaal, zodat de producten in de doos niet kunnen verschuiven. Maak tenslotte uw pakketje dicht met een sterke tape of één van de andere manieren van sluiten.

Is het pakket breekbaar? Maak dan gebruik van ‘fragile’ stickers. Zo weten de mensen van het bezorgingsbedrijf en de bezorger dat het om een breekbaar pakket gaat.

Opvulmateriaal voor in dozen is verkrijgbaar in verschillende soorten:

 • Papier
 • Opvulchips
 • Noppenfolie
 • Schuimfolie
 • Houtwol
 • Sealed air
 • Decoratief opvulmateriaal

Maar hoe kiest u de juiste soort? Dit is grotendeels afhankelijk van de inhoud. Een wijnfles in een wijndoos heeft bijvoorbeeld een ander soort bescherming nodig dan een chocoladereep. Houd ook rekening met de duurzaamheid van het opvulmateriaal.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Goodiebag samenstellen? 7 ideeën voor een leuke goodiebag
Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling
4x Verschillende functies van een verpakking

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback