Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 18 maart 2024
Auteur: Kevin Vonk

4x Verschillende functies van een verpakking

Een verpakking heeft, naast het verpakken van een product, nog veel meer functies. Wat dacht u van merkbekendheid verhogen of het efficiënter opslaan van producten? Bij De Voogt weten we: niets is belangrijker dan die eerste indruk. Daarom delen we in dit artikel welke functies van een verpakking nog meer van toepassing zijn, naast het omhullen van een product.

Functies van een verpakking

De functies van verschillende soorten verpakkingen

Als we het over technische functies van verpakkingen hebben, maken we een onderscheid tussen primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen. Deze verpakkingen hebben verschillende functies, we leggen ze hieronder uit:

Primair

Primaire verpakkingen zijn eigenlijk de verkoopverpakkingen en zitten om het product heen. Denk hierbij aan de fles waar frisdrank inzit of het doosje waar alle materialen voor een bordspel inzitten. In de meeste gevallen vormt deze verpakking ook een barrièrelaagje voor het product.

Secundair

De functie van een secundaire verpakking draagt bij aan veilig transport en het bij elkaar bundelen van meerdere producten. Denk bijvoorbeeld aan een doos met wijnflessen of een verpakking met meerdere blikjes frisdrank. Bij een secundaire verpakking is het doel dus veilige opslag en transport.

Tertiair

De tertiaire verpakkingen gaan nog verder in op het transport van goederen. Denk hierbij aan paletten waar meerdere dozen met producten vervoerd worden. De consument krijgt meestal niet te maken met deze vorm van verpakking.

De functie van een verpakking

We weten nu wat de functies van primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen zijn, maar een verpakking is meer dan alleen een verzenddoosje. Een verpakking is een manier om een sfeerbeeld en eerste indruk van uw onderneming mee te geven aan de klant, om een product zo veilig mogelijk bij de ontvanger te krijgen of om een cadeau mooi in te pakken. Zo zijn er productverpakkingen in verschillende soorten en maten (schuifdozen, dekseldozen, doosjes met magnetische sluiting etc.), verzendverpakkingen en cadeauverpakkingen! Wij noemen nog 4 functies van een verpakking die kunnen bijdragen aan de bescherming en het succes van uw producten!

Bescherming

De meest bekende functie van een verpakking is bescherming van het product. Niet alleen een verzendverpakking helpt bij het beschermen van een product, maar de productverpakking draagt hier ook aan bij. Een goede verpakking zorgt ervoor dat er geen stof of viezigheid op of in het product komt, dat het veilig vervoerd kan worden en in sommige gevallen ook besmetting tegen kan gaan!

Opslag

Naast bescherming biedt een verpakking ook de mogelijkheid om producten zo slim mogelijk op te slaan en te verzenden. De meeste producten zonder verpakking zijn niet makkelijk op te stapelen. Een doos zorgt ervoor dat de producten gemakkelijk bij elkaar en op elkaar gestapeld kunnen worden. Hierdoor benut u ook optimaal de opslagruimte die tot beschikking staat.

Kleinere producten met een vierkante of rechthoekige verpakking kunnen bijvoorbeeld ook met meer tegelijk in een grotere doos geplaatst worden, wat ook bij het transport een voordeel is. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk producten met één vracht mee laten gaan, en een geschikte verpakking zorgt ervoor dat dit makkelijker mogelijk is.

Contact leggen met de doelgroep

Het contact leggen met de doelgroep en potentiële klanten is ook een grote functie van een verpakking. Dit geldt voor zowel productverpakkingen als verzendverpakkingen, beide zijn volledig op maat te maken, met eigen logo’s, kleuren en een bijvoorbeeld een leuke groet. Ook het drukken van uw social media handles op een productverpakking is een manier om contact te leggen met de doelgroep.

Huisstijl uitgedragen op diverse producten en verpakkingen.

Merkbekendheid

Een verpakking moet natuurlijk functioneel zijn, maar het kan ook veel meer zijn dan dat. Een verpakking is in veel gevallen een visitekaartje voor uw merk. Het is een eerste indruk en een manier om uw merk sterk neer te zetten. Een verpakking is volledig te customizen met uw huisstijl, logo en gewenste tekst. Onderscheid uw merk van de concurrentie door een geheel originele verpakking te (laten) ontwerpen!

Lees ook: Voordelen van een custom verpakking – een must-have voor uw branding.

Ook een functionele én mooie verpakking?

Bij De Voogt Systemen hebben we al meer dan 60 jaar ervaring met het maken van ringbanden, mappen en verschillende soorten verpakkingen. Verpakkingen zijn in overleg altijd op maat te maken met eindeloos veel mogelijkheden. Benieuwd geworden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wie weet maken wij samen uw volgende verpakking!

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat
Goodiebag samenstellen? 7 Ideeën voor een leuke goodiebag
Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling

Ontdek de 1001 mogelijkheden

Wij geven snelle feedback over uw vragen en ideeën – per e-mail, telefonisch of face-to-face. Ieder product vraagt om een passende oplossing, oplage en afwerking. Vandaar dat wij begrijpen dat wij dat graag met u bespreken.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback