Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 18 maart 2024
Auteur: Kevin Vonk

Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling

Misschien heeft u het wel eens op (visite)kaartjes gezien: een glimmende folielaag over een deel van de kaart. Het trekt gelijk de aandacht en straalt een stukje elegantie uit. Dit principe heet foliedruk, en hoeft uiteraard niet alleen bij kaarten toegepast te worden! In dit artikel geven we alle ins en outs over hot foil stamping.

Wat is foliedruk?

Foliedruk is kort gezegd het drukken van (goud)folie op een ontwerp met behulp van warmte, in de meeste gevallen. Foliedruk kan op heel veel verschillende manieren toegepast worden, ook in combinatie met een preegdruk. Door het combineren van hot foil stamping en reliëfdruk creëert u een zeer opvallend 3D-effect.

Lees ook: Reliëfdruk: creëer hoogte & diepte met debossing & embossing.

Hoe werkt foliedruk?

Met een metalen plaat, een cliché genoemd, wordt de folie op een stuk karton of papier gedrukt. Door de hitte wordt de folie egaal op het ontwerp gedrukt. Dit is de klassieke manier van goudfolie drukken. De metalen plaat wordt verhit en het papier waar de folie op moet komen ligt onder de plaat. De folie wordt tussen de plaat en het papier geplaatst en vervolgens op het papier gedrukt. Door de hitte en druk laten de relevante stukken folie los en hechten zich aan de juiste plekken op het papier.

Tegenwoordig zijn er meerdere manieren om de folie op een product te drukken, ook zonder hitte. Foliedruk kan bijvoorbeeld ook door een lijmlaagje op de drukpers aan te brengen, en de folie daarna op het drukvel te persen.

Verschillende soorten folies

Foliedruk kan in een hoop verschillende kleuren en soorten. De meest bekende is het drukken van goudfolie, maar er zijn nog veel meer soorten folie om een ontwerp mee te bedrukken! Foliedruk kan naast goud ook in zilver, verschillende kleuren, glanzende afwerking, matte afwerking of zelfs transparant folie.

Voorbeelden

Bent u benieuwd naar hoe een verpakking met foliedruk eruit kan komen te zien? We hebben al een aantal mooie verpakkingen met deze hot foil stamping techniek mogen maken en hebben hier een aantal voorbeelden uit gekozen.

Doos – Deksel met foliedruk

Doos met deksel set – TRT

Magneetdoos remember ringbox

Meer voorbeelden zien? Bekijk dan onze inspiratiepagina!

Toepassingen voor hot foil stamping

Foliedruk is toe te passen op eindeloos veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan wenskaarten, menu’s, posters, visitekaartjes en ook productverpakkingen! Voor een verpakking kunt u er dus ook voor kiezen om goudfolie te laten drukken. Uiteraard is dat ook bij ons mogelijk, bekijk onze dozen met foliedruk!

Hoe levert u dit aan?

Het aanleveren van een ontwerp met foliedruk is een secuur werkje. Het moet precies goed gebeuren, om het beste resultaat te krijgen. Hieronder delen we een overzicht van stappen om uw foliedruk zo goed mogelijk aan te leveren met behulp van Adobe InDesign en Illustrator:

  • Maak een vectorvorm zonder lijnkleuren.
  • Plaats deze vectorvorm als extra laag boven het bestaande ontwerp (waar geen vorm is, geen folie).
  • Selecteer de vectorvorm en selecteer ‘vul/lijnkleur’.
  • Selecteer vervolgens ‘swatches/stalen’.
  • Maak een nieuwe ‘staal/swatch’.
  • Selecteer bij ‘kleurtype/color type’ de optie ‘steunkleur’ of ‘spot color’ en vul bij ‘naam staal/swatch name’ de naam ‘folie’ in. Let op, het woord folie is hoofdlettergevoelig!
  • Bij ‘kleurmodus/color mode’ selecteert u ‘CMYK’ en zet de waardes van C, Y en K op 0%/ De waarde van M zet u op 100%. Klik hierna op ‘OK’. Bevat uw ontwerp al de kleur magenta? Dan mag K op 100% gezet worden.
  • Vink in het ‘kenmerken/attributes’ menu ‘vulling overdrukken/overprint fill’ aan. Bij keuze van een lijnkleur, vink ‘lijn overdrukken/overprint stroke’ aan.
  • Sla op als PDF en controleer of de folielaag exact boven het ontwerp ligt.

Tips voor ontwerpen met foliedruk

De grootste tip voor een ontwerp met foliedruk is: zorg dat het design niet te klein is. Het is natuurlijk zonde als een met folie bedrukt logo of tekst in het eindresultaat nauwelijks te lezen is omdat het te klein is. Ook is het belangrijk om voldoende afstand te houden tot de rand. Meestal is het niet mogelijk om foliedruk door te laten drukken tot de rand, omdat het dan los kan laten. Houd rekening met ongeveer 5mm afstand tot de rand voor de foliedruk.

Verpakkingen met foliedruk bij De Voogt

Bij De Voogt hebben we oneindig veel mogelijkheden in maatwerk luxe verpakkingen en mappen. Bent u ook benieuwd naar een verpakking met foliedruk? Wij kunnen voor u allerlei soorten folie op een verpakking drukken, waaronder goudfolie. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Een retro of vintage look creëren met een verpakking
5 tips voor het maken van een goede retail verpakking
Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback