Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 24 april 2024
Auteur: Kevin Vonk

Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat

Drukwerk laten lamineren is een goede manier om uw etiket, boek of ander drukwerkproduct een mooie beschermlaag te geven. Naast de mate van bescherming zijn er ook keuzes te maken over het uiterlijk van de lamineer laag, zo is er een glanslaminaat en matlaminaat. Wat zijn de verschillen tussen glanslaminaat en matlaminaat? In dit artikel vertellen we alles over het lamineren van uw drukwerk, zodat u een weloverwogen keuze kan maken tussen de soorten laminaat.

Drukwerk lamineren

Doosje met deksel gemaakt van 2mm grijskarton en omplakt met glanslaminaat full color bedrukt.

Wat is drukwerk lamineren?

Drukwerk lamineren met glanslaminaat of matlaminaat zorgt voor een beschermlaag over uw product. Er wordt met een machine een transparante en dunne hete lijmlaag over het product aangebracht, waardoor het drukwerk verkleeft zit aan deze laminaatlaag. Met deze laminaatlaag zijn boeken, mappen, verpakkingen of kaarten beter beschermd tegen krassen of vingerafdrukken.

Wat is glanslaminaat?

Zoals de naam al verklapt, zorgt glanslaminaat voor een glanzende laminaatlaag over een drukwerk product. Deze glanzende laag geeft bescherming tegen krassen en vingerafdrukken, glanslaminaat is overigens ook het meest krasbestendige laminaat voor drukwerk. Het wordt vaak gebruikt voor ansichtkaarten en prints waar het belangrijk is om de kleuren eruit te laten springen en kleuren worden iets donkerder. Ook is glanslaminaat makkelijk schoon te houden.

Wat is matlaminaat?

Als u drukwerk wilt lamineren, kunt u ook kiezen voor matlaminaat. Matlaminaat zorgt voor een matte finish. De kleuren in het eindresultaat zijn iets minder fel, zijn lichter en het drukwerk reflecteert niet zoals bij een glanzende laag.  Drukwerk met een matte laminaatlaag voelt zacht aan en oogt natuurlijker.

Glanslaminaat of matlaminaat voor uw drukwerk?

Glanslaminaat zorgt over het algemeen voor opvallendere kleuren, waardoor het een goede keuze is voor drukwerk van moderne verpakkingen (meestal met een jongere doelgroep). Ook biedt glaslaminaat een hogere bescherming tegen krassen, vingerafdrukken en andere invloeden van buitenaf. Matlaminaat geeft een verfijnde en chique uitstraling die populair is bij high-end producten en een oudere doelgroep. Teksten op een product met matlaminaat zijn ook makkelijker leesbaar, omdat het licht niet weerkaatst. Wat voor laminaatlaag u ook kiest, beide soorten zorgen voor goede bescherming van uw drukwerk en een mooie finish voor uw product.

Inspiratie voor glanslaminaat en matlaminaat

Bij lamineren denkt u waarschijnlijk aan het lamineren van papier, speelkaarten en ansichtkaarten, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Glanslaminaat of matlaminaat kan namelijk ook worden toegepast op verpakkingen. Het lamineren van mappen, dozen, tassen en andere verpakkingen behoren allemaal tot onze mogelijkheden. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk hieronder een aantal inspiratiefoto’s of ga naar de inspiratiepagina.

Ordner CB: ordner omplakt met full color glanslaminaat

Verpakkingen Gideaux: verpakking afgewerkt met glanslaminaat

Ringband met stalenmap allround: ringband en stalenmap omplakt met full color matlaminaat

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking
Goodiebag samenstellen? 7 Ideeën voor een leuke goodiebag

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback