Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 17 mei 2024
Auteur: Kevin Vonk

Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator

Wilt u een verpakking ontwerpen voor een product, relatiegeschenk of iets anders, maar weet u niet hoe u dit moet aanpakken? Dan is een verpakking ontwerpen met patronen wellicht een optie! Patronen zijn kleine ontwerpen die steeds maar herhaald worden. Hiermee kunt u gemakkelijk een hele verpakking opvullen en zo overbodige witruimte weglaten. We leggen uit waarom patronen op een verpakking effectief zijn, en hoe u een patroon moet maken in Illustrator.

Waarom patronen?

Een herkenbaar patroon kan een goede tool zijn voor de marketing van uw merk. Verpakkingen zijn eenvoudig te vullen met constant hetzelfde patroon en de samenhang die het brengt staat netjes. Een patroon is ook makkelijk zelf te maken in ontwerpprogramma’s zoals Adobe Illustrator.

Wat voor effect hebben patronen?

Een brein houdt van patronen. Dit ziet u niet alleen terug in visuele patronen op verpakkingen of kleding, maar ook in rituelen die de mens dagelijks doet. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld een ochtendritueel, een patroon dat ze iedere ochtend volgen en waarbij ze niet na hoeven te denken. Patronen zijn herkenbaar en voorspelbaar. Als iemand bij een verpakking een klein stuk van een patroon ziet is de rest eenvoudig zelf in te vullen, en dat is fijn voor het brein.

Nog een praktisch effect van het maken van een patroon voor op een verpakking is het opvullen van witruimte. Door lege vlakken op te vullen met een patroon wat zich steeds blijft herhalen, blijft de verpakking niet zo saai en leeg. Wel is het handig om op te letten of het patroon niet té druk is, de aandacht moet immers gelijk naar het logo/het primaire kenmerk van het product worden getrokken.

Patroon ontwerpen in Adobe Illustrator

Stap 1: In Illustrator, ga naar object > patroon > patroon maken of patroon bewerken.

Stap 2: Ga naar patroonopties > naam wijzigen > geef uw patroon een naam.

Stap 3: Wijzig de opties in het dialoogvenster ‘Patroonopties’.

 • Tegeltype: Met deze optie geeft u aan hoe u de tegels wilt opmaken.
 • Verschuiving van steen: Met deze optie kunt u instellen hoeveel tegelbreedte de middelpunten van de tegels in aangrenzende rijen of kolommen buiten de verticale uitlijning worden geplaatst.
 • Hoogte/breedte: Met deze optie bepaalt u de hoogte en breedte van de tegel.
 • Tegelgrootte aanpassen aan illustratie: Met deze optie wordt het formaat van de tegel verkleind tot hetzelfde niveau van de illustratie waarmee het patroon wordt gemaakt.
 • Tegel verplaatsen met illustratie: Met deze optie verplaatst de tegel mee, als u de illustratie verplaatst.
 • Horizontale/ verticale tussenruimte: Hiermee geeft u aan hoeveel ruimte er tussen de tegels moet zitten.
 • Overlap: Bepaal welke tegels op de voorgrond komen, mochten tegels elkaar overlappen.
 • Exemplaren: Met deze optie stelt u in hoeveel rijden en kolommen tegels er worden weergegeven als u het patroon aanpast.
 • Kopieën grijs maken tot: Met deze optie kan de dekking van exemplaren van de tegel in de voorvertoning tijdens het aanpassen bepaald worden.
 • Tegelrand tonen: Deze optie selecteert u als u een kader rondom de tegel wil maken.
 • Staalbegrenzingen tonen: Deze optie laat het gedeelte va het patroon zien wat herhaald wordt als patroon.

Stap 4: Sla het patroon op.

Lees ook: Een verpakking ontwerpen? Zo doet u dat!

Voorbeelden van patronen op verpakkingen

Om te laten zien hoe patronen uiteindelijk op een verpakking komen te staan, hebben we een aantal verpakkingen uit ons eerdere werk gehaald. Wilt u meer inspiratie voor verpakkingen opdoen? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina.

Draagtas La Vie D’or

Ringband de Regenboog

Ringband met spot UV-lak

Schuifdoosje Royaux

Een patroon ontwerpen en laten drukken bij De Voogt?

Een patroon maken in Illustrator is de eerste stap, daarna moet dat patroon natuurlijk op een verpakking gedrukt worden! Bij De Voogt Systemen hebben we al meer dan 60 jaar ervaring met het maken van ringbanden, mappen en verschillende soorten verpakkingen. Verpakkingen zijn in overleg altijd op maat te maken met eindeloos veel mogelijkheden. Benieuwd geworden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wie weet maken wij samen uw volgende verpakking!

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst
Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback