Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 10 juni 2024
Auteur: Kevin Vonk

Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst

Duurzaamheid en verpakkingen gaan hand-in-hand als het gaat om een groene toekomst. Binnen verpakkingen valt er veel te verduurzamen, zo ook de transitie van plastic naar karton of papier. Bij De Voogt hebben we al jarenlang ervaring met papieren verpakkingen en de verschillende soorten waarin ze voorkomen.

Soorten papieren verpakkingen

Er zijn tegenwoordig veel opties voor een papieren verpakking, met verschillende soorten papier en karton. Zo is er de klassieke kartonnen doos en de welbekende papieren envelop. Ook om producten in de verpakking te beschermen kan er papier worden gebruikt. De doos kan bijvoorbeeld opgevuld worden met krantensnippers of een paar lagen stevig papier. Zo verstuurt u een product op een duurzame manier én beschermt u het product tegen beschadigingen tijdens transport.

Duurzaamheid van papieren verpakkingsmateriaal

Verschillende soorten verpakkingen van papier dragen bij aan duurzaamheid. Mede omdat papieren verpakkingsmateriaal in de meeste gevallen biologisch afbreekbaar is. Mocht het in de natuur terecht komen, duurt het veel minder lang om volledig af te breken dan een plastic verpakking. Ook kunnen papieren verpakkingen op veel verschillende manieren worden gerecycled.

Lees ook: Alles over duurzame verpakkingen

Duurzaamheid van papier

Papieren verpakkingsmateriaal v.s. andere opties

Een voordeel van een papieren of kartonnen verpakking is dat ze op veel verschillende manieren hergebruikt kunnen worden. Een kartonnen doos is, na ontvangst van een product, voor veel verschillende doeleinden te gebruiken in huis. Een papieren verpakking is bijvoorbeeld perfect knutselmateriaal. Ook kunnen kartonnen dozen hergebruikt worden als iemand zelf iets wil opsturen/terugsturen, of als er opslag of verhuisdozen nodig zijn. Een kartonnen verpakking draagt daarbij ook niet bij aan de plastic soep.

Plastic verpakkingen
Plastic verpakkingen zijn ook een duurzame optie, mits de verpakkingen goed gerecycled worden. Dit is niet altijd het geval, wat een papieren verpakking een betere optie maakt voor het milieu. Een plastic verpakking om verse producten heen is in de meeste gevallen wel weer duurzaam. Dit plastic laagje om een komkommer of paprika houdt de groenten langer vers, en soms is dit plastic laagje zelfs gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar materiaal.

Opvulmateriaal
Niet alleen de verpakking is belangrijk, ook de opvulling en de manier waarop uw product verpakt wordt is belangrijk voor een groene toekomst. Om uw producten zo duurzaam mogelijk te versturen, is het van belang dat de grootte van de verpakking aansluit op het product. Een passende verpakking waar het product niet in schuift zorgt allereerst voor minder beschadigingen aan het product, dus minder retouren. Ook kunnen er op deze manier meer pakketjes mee met een bezorgronde en passen er meer dozen op een pallet. Is er nog geen mogelijkheid om ieder product passend te verpakken? Dan is het slim op opvulmateriaal gebruiken. Piepschuim is een betrouwbare en veelgebruikte manier om verpakkingen op te vullen, maar piepschuim is slecht afbreekbaar. Kies daarom voor andere opvullingen, zoals papier/krantensnippers.

Kiezen van het juiste verpakkingsmateriaal

Het kiezen van het juiste verpakkingsmateriaal voor uw producten is een belangrijke zaak. Zo moet u een keuze maken tussen het specifieke materiaal (papier, plastic, etc.) Binnen kartonnen verpakkingen zijn ook weer veel verschillende soorten karton. Zo gebruiken wij bij De Voogt onder andere grijskarton, e-golfkarton en vouwkarton.

Lees ook: Welk soort karton past bij mij? Meer over golfkarton en golfkartonsoorten

Duurzaamheid bij De Voogt

Ook bij ons staat een groene toekomst hoog in het vaandel. Daarom produceren we onze verpakkingen zoveel mogelijk in huis en houden we productie binnen Europa. Onze verpakkingen zijn hoofdzakelijk gemaakt van karton en papier, wat onze verpakkingen geheel recyclebaar maakt. Voor uw papieren verpakkingen kunt u dus bij ons terecht! Neem contact op voor meer informatie over onze duurzame kartonnen dozen, mappen of andere verpakkingen.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator
Klantloyaliteit verhogen met een luxe verpakking

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback