Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 12 februari 2024
Auteur: Kevin Vonk

Reliëfdruk: Creëer hoogte & diepte met debossing & embossing

Debossing en embossing zijn manieren om verpakkingen, kaarten en andere (vaak papieren) producten een extra luxe uitstraling te geven. We snappen dat al die termen rond reliëfdruk verwarrend kunnen zijn. Daarom leggen we in dit artikel uit wat reliëfdruk precies is en wat de verschillen zijn tussen debossing en embossing.

Reliëfdruk - Embossing vs debossing

Wat is reliëfdruk? Verschil tussen debossing en embossing

Een afbeelding of tekst wordt zonder inkt verdiept of verhoogt in het papier gedrukt. Het verdiept drukken en verhoogd drukken hebben verschillende benamingen. We leggen het hieronder uit, zodat u precies weet wat alle termen betekenen.

  • Blinddruk: het blinddrukken van papier is het verdiept bedrukken van een ontwerp, ook wel debossing genoemd. Met deze methode van bedrukken wordt een ontwerp, tekst of logo in het materiaal gedrukt. Zo ontstaat er een verdieping in het materiaal.
  • Pregen: Een preegdruk is het verhoogt bedrukken van een ontwerp, ook wel embossing genoemd. Het is dus belangrijk om te onthouden dat blinddruk/debossing een diepe bedrukking is, en het pregen/embossing een verhoogde bedrukking is.

Bij embossing wordt het materiaal tussen twee stempels (ook wel een matrijs en een patrijs genoemd) gedrukt. De onderzijde wordt door de ene stempel naar boven wordt geduwd, terwijl de andere stempel het design aan de bovenkant vastzet. Hierdoor ontstaat er aan beide kanten een reliëf. Omdat er aan beide kanten gedrukt wordt, heb je uiteraard ook twee kanten van materiaal nodig. Voor debossing is dit niet nodig, wel moet het materiaal minimaal een halve millimeter dik zijn.

Pregen vs blinddruk

Het verschil tussen pregen vs blinddruk

Waarom kiezen voor een reliëfdruk?

Het toevoegen van een design door gebruik van debossing of embossing brengt uw verpakking of kaart naar een hoger niveau. Het geeft een extra luxe uitstraling en kan voor meerdere dingen worden gebruikt. Blinddruk en pregen is niet alleen toe te passen op papier. Dun metaal, plastic en leer zijn ook te bedrukken via deze manier.

Omdat het op meerdere materialen toe te passen is, is deze stijl van design ook een geschikte optie voor verpakkingen. Of uw verpakking nu van plastic, karton of leer is, een reliëfdruk kan er voor zorgen dat uw verpakking uit de schappen springt. De meest mooie manier om een preegdruk op een luxe verpakking te gebruiken, is om enkel uw logo op de verpakking te laten drukken. Dit geeft een anders platte verpakking net dat beetje sfeer en luxe om het te onderscheiden van de rest.

Lees ook: 5x tips voor het maken van een eigen logo.

Het aanleveren van een ontwerp met debossing & embossing

Om uw verpakking een blinddruk of preegdruk te geven, is er een extra stap nodig in het ontwerpproces. Volg de volgende stappen om uw reliëfdruk zo goed mogelijk aan te leveren.

  • Maak het ontwerp op zoals u het wil hebben, zonder de preegdruk
  • Maak een extra document waarin u het element plaatst wat als reliëf gedrukt moet worden. Zorg dat dit extra document precies dezelfde afmetingen heeft als het originele ontwerp.
  • Maak de elementen die blindgedrukt moeten worden 100% zwart in het speciale document met de preeg laag.
  • Plaats het element met de preeg laag in het originele ontwerp.

Lees ook: Een verpakking ontwerpen? Zo doet u dat!

Ook opvallen met een bijzondere verpakking?

Wilt u ook opvallen met een bijzondere verpakking en/of verzenddoos? Bij De Voogt maken we al meer dan 60 jaar lang verpakkingen voor allerlei verschillende branches. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar wat we voor u kunnen betekenen!

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst
Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Een patroon maken voor de perfecte verpakking? Dit kan in Adobe Illustrator

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback