Wat is de betekenis van resolutie?
Het woord resolutie komt u vast bekend voor wanneer u weleens materiaal hebt aangeleverd voor drukwerk. En dat is ook niet gek, want een hoge resolutie is erg belangrijk voor drukwerk. Maar wat is de betekenis van resolutie nou precies? Hoe wordt dit aangegeven? Welke resolutie is nodig voor drukwerk? En hoe krijgt een foto een hoge resolutie? In dit blog vertellen wij graag meer over alles wat met resolutie te maken heeft, zodat u uw drukwerk zo goed mogelijk kunt aanleveren.
Wat is resolutie?
De term resolutie wordt gebruikt om de kwaliteit van beeldmateriaal aan te geven. Het geeft aan uit hoeveel pixels een afbeelding of foto bestaat. Deze bestaat namelijk uit duizenden kleine puntjes. Deze kleine puntjes worden pixels genoemd. De resolutie geeft dus eigenlijk aan hoeveel puntjes per inch een afbeelding heeft. Een inch is 2,54 centimeter. Het aantal puntjes per inch wordt DPI genoemd, Dots Per Inch. Hoe meer kleine puntjes er op een klein oppervlak staan, hoe scherper dit beeldmateriaal is.
Verschillende resoluties
De resolutie geeft dus aan hoeveel puntjes per inch een afbeelding of foto heeft. En hoe meer pixels een afbeelding heeft, hoe hoger de kwaliteit is. De term pixels wordt overigens vaak afgekort tot ‘px’. Zo is een foto van A4-formaat bijvoorbeeld 2480 x 3508 px. Dit is de breedte- en lengtemaat van de foto, maar dan uitgedrukt in pixels.
Welke resolutie het meest geschikt is voor uw drukwerk, hangt af van het formaat. Vaak leest u in de aanleverspecificaties waar uw drukwerk aan moet voldoen. Wel is het belangrijk dat u rekening houdt met de minimale resoluties. Dit zijn:
- 150 DPI voor grootformaat drukwerk, zoals banners en spandoeken.
- 300 DPI voor kleinformaat drukwerk, zoals posters, klemborden, flyers en brievenbusdozen.
Wat is de resolutie van mijn drukwerk?
Het aantal DPI van een afbeelding of foto wordt pas bepaald wanneer het formaat van het drukwerk vaststaat. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de afbeelding of foto zonder problemen gedrukt kan worden op A6-formaat, maar een afbeelding of foto onscherp wordt wanneer het op A4-formaat wordt gedrukt.
Om erachter te komen hoeveel DPI uw drukwerk heeft, gaat u naar de eigenschappen of details van het document. Hierin staan de afmetingen vermeld in pixels. Wilt u de resolutie bepalen? Dan is het belangrijk om eerst het formaat waarin wordt afgedrukt in te stellen. Vervolgens ziet u direct de resolutie in pixels per inch.
Resolutie berekenen
Wilt u graag weten tot welk formaat uw afbeelding of foto kan worden afgedrukt zonder de hoge resolutie te verliezen? Dit is eenvoudig uit te rekenen door middel van onderstaande formule.
Formule van pixels naar afmeting
Breedte van de afbeelding of foto:
(breedte pixels : 300 DPI) x 2,54 = beeldbreedte in cm
Hoogte van de afbeelding of foto:
(hoogte pixels : 300 DPI) x 2,54 = beeldhoogte in cm
In bovenstaande formule wordt 300 DPI aangehouden, de minimale resolutie voor kleinformaat drukwerk. Bent u van plan om banners en spandoeken (grootformaat drukwerk) af te drukken? Vervang 300 DPI dan voor 150 DPI in de formule.
Ook is het mogelijk om de formule om te draaien. Dit is handig wanneer u het gewenste formaat al heeft, maar de gewenste hoeveelheid pixels in een bestand wilt weten. Gebruik hiervoor onderstaande formule.
Formule van afmeting naar pixels
Breedte van de afbeelding of foto:
(breedte in cm : 2,54) x 300 DPI = aantal pixels
Hoogte van de afbeelding of foto:
(hoogte in cm : 2,54) x 300 DPI = aantal pixels
Ook in deze formule wordt 300 DPI aangehouden, de minimale resolutie voor kleinformaat drukwerk. Wanneer u van plan met om grootformaat drukwerk af te laten drukken, vervangt u de 300 DPI voor 150 DPI.
Waar moet ik rekening mee houden?
Bij het aanleveren van drukwerk is het belangrijk dat u rekening houdt met de juiste resolutie. Gebruikt u een lagere resolutie dan staat aangegeven? Dan is het mogelijk dat uw afbeelding of foto onscherp wordt afgedrukt. Is de resolutie van uw beeldmateriaal te laag? Dan is deze eventueel te verhogen door het afbeeldingsformaat te vergroten. Door het aantal DPI te vergroten worden er extra pixels toegevoegd aan het bestand. In veel gevallen gaat dit echter gepaard met kwaliteitsverlies. Let dus goed op wanneer u dit zelf aanpast.
Bij De Voogt raden we dan ook aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het originele bestand. Heeft uw drukbestand een te lage resolutie, maar wilt u alsnog graag uw afbeelding of foto laten drukken en komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.