Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 22 augustus 2023
Auteur: Kevin Vonk

Hoe en waarvan wordt papier gemaakt?

Papier bestaat al meer dan 2000 jaar en wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Het zit onder andere in boeken en tijdschriften en daarnaast wordt er ook karton van gemaakt. Wist u dat we per persoon gemiddeld 150 kilo papier per jaar gebruiken? Het is dus van groot belang dat papier op een duurzame wijze wordt geproduceerd. Maar hoe wordt papier eigenlijk gemaakt? En waar wordt papier van gemaakt? U leest het in dit blog.

Waar wordt papier van gemaakt?
Papier wordt gemaakt van vezels uit het hout van bomen. Het hout komt uit productiebossen: dit zijn gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen waarvan het hout wordt geoogst. Echter worden niet alle soorten bomen gebruikt voor het maken van papier. Hier wordt alleen naaldhout en loofhout, inclusief eucalyptushout, voor gebruikt. De vezels van tropisch hardhout zijn namelijk niet geschikt voor de productie van papier.

Ook wordt papier gemaakt van oud, gerecycled, papier. Dit papier wordt eerst in water opgelost, gereinigd, gebleekt en ontinkt voordat het opnieuw wordt gebruikt. In sommige gevallen wordt een mix van verschillende soorten papieren en vezelsoorten gebruikt, afhankelijk van de gewenste papierkwaliteit.

Hoe papier wordt gemaakt? Zo!

Hout bestaat dus uit vezels, maar ook uit lignine. De vezels vormen de basis van papier en lignine zorgt voor de verbinding van de vezels in de boom. Na de oogst en het zagen van het hout, wordt de bast verwijderd. De vezels komen vervolgens mechanisch (houthoudend) of chemisch (houtvrij) van elkaar los. Hierdoor ontstaat pulp.

Omdat vezels korter en minder sterk worden door het malen, is houthoudend papier minder sterk dan houtvrij papier. Door het malen wordt lignine niet volledig verwijderd en dit zorgt na verloop van tijd voor vergeling bij blootstelling aan licht. Houtvrij papier bevat geen lignine meer. Dit komt door het koken van het hout en het toevoegen van sulfaat en sulfiet. Deze chemicaliën zorgen ervoor dat lignine zo goed als verdwijnt. Met het bleken of wit maken van de pulp wordt (het restje) lignine verwijderd.

Papier maken: het proces
Het proces van papier maken bestaat uit een aantal stappen. Hoe het productieproces in zijn werk gaat? Volgens de volgende stappen:

Stap 1: Pulp
Vezels die afkomstig zijn van oud papier worden in een groot bad gereinigd. Hierdoor wordt vuil als nietjes en plastic verwijderd. Na het ontsluiten van vezels, blijft pulp over. Aan de pulp wordt water toegevoegd om dit vervolgens te laten drogen.

Stap 2: Het reinigen en zeven
Vervolgens worden de vezels gewassen, gecontroleerd en gedroogd. Op dit moment bestaat de pulp voor slechts 1% uit papiervezel en voor 99% uit water. Wanneer dit nodig is, wordt de pulp nog verder gebleekt tot wit papier. Vervolgens wordt de pulp over een draaiende draadzeef gespoten.

Stap 3: Het persen en drogen
Na het zeven, loopt de pulp tussen twee walsen door om er meer water uit te persen. Vervolgens wordt het papier gedroogd waardoor het waterpercentage daalt naar 6 tot 10%.

Stap 4: De nabehandeling
Wanneer het nodig is, afhankelijk van het gebruik, kan papier nog worden nabewerkt door het bijvoorbeeld te coaten. Een coating bestaat uit pigmenten, bindmiddelen en hulpstoffen.

Stap 5: De afwerking
Aan het einde van de papiermachine wordt het papier tot brede rollen met een grote diameter opgerold. Met een snijmachine worden deze rollen tot verschillende formaten gesneden.

De nabehandeling

Een onderdeel van het eindproduct, het papier, is een bepaalde productstof. Een productstof beïnvloedt de eigenschappen van het papier waardoor het voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Voorbeelden van productstoffen zijn:

  • Bindmiddelen, zoals zetmeel, om de sterkte van papier of karton te verbeteren en deze gebruikt kunnen worden voor wijndozen.
  • Lijmstoffen om de bedruk- en beschrijfbaarheid te verbeteren.
  • Vulstoffen om de bedrukbaarheid en beschrijfbaarheid te verbeteren. Daarnaast vergroten vulstoffen de mate van ondoorzichtigheid.
  • Natsterktemiddelen, zodat papier of karton zijn sterkte behoudt onder vochtige omstandigheden en producten die verstuurd worden in een verzenddoos goed aankomen bij de ontvanger.
  • Kleurstoffen en pigmenten om papier of karton de gewenste tint of kleur te geven en bijvoorbeeld bonbondoosjes goed bedrukt kunnen worden.
  • Optische witmakers om de helderheid van het papier te verhogen.

Meer weten over papier?

Bent u benieuwd welke soorten papier en karton wij gebruiken voor onze producten? Of wilt u meer weten over de nabehandeling van papier, zodat het geschikt wordt voor bepaalde doeleinden? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer.

Veelgestelde vragen over Hoe en waarvan wordt papier gemaakt?

Papier wordt gemaakt van vezels uit het hout van bomen. Dit hout komt uit gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen. Zowel naaldhout als loofhout wordt gebruikt als grondstof voor papier. Daarnaast worden ook vezels die afkomstig zijn van oud papier gebruikt voor het maken van nieuw papier.

Het maken van papier bestaat uit meerdere stappen. Het begint met de basis: pulp. Pulp bestaat uit vezels én water. De pulp wordt gewassen, gecontroleerd, gedroogd en wordt vervolgens verder gebleekt tot wit papier. Hierna wordt de pulp door een horizontale spleet over de hele breedte van de papiermachine op een draaiende draadzeef gespoten. Na de zeeffase loopt het papier nog door twee walsen om het laatste beetje water eruit te persen. Vervolgens wordt het papier gedroogd.

Wanneer dit nodig is voor het gebruik, kan papier worden nabewerkt. Dit gaat met verschillende productstoffen, zoals bindmiddelen, lijmstoffen, vulstoffen, natsterktemiddelen, kleurstoffen of pigmenten en optische witmakers.

Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Drukwerk lamineren? Zo kiest u tussen glanslaminaat en matlaminaat
Goodiebag samenstellen? 7 Ideeën voor een leuke goodiebag
Alles over foliedruk: geef verpakkingen een elegante uitstraling

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback