CMYK vs. RGB: wat is het verschil en wanneer gebruik je wat?
Wie bezig is met kleurbepalingen, bijvoorbeeld voor drukwerk of print, heeft ongetwijfeld de afkortingen CMYK, RGB of PMS al eens voorbij zien komen. Komen deze afkortingen u ook bekend voor, maar heeft u geen idee wat ze betekenen? Vooral als u kleurkeuzes moet maken voor uw drukwerk of print, is het van belang dat u weet wat CMYK en RGB zijn. In dit blog focussen we ons daarom op CMYK vs. RGB: wat betekenen de afkortingen en wat is het verschil tussen beide?
Wat is RGB?
RGB is een kleurenmodel dat gebruikt wordt voor bronnen die zelf licht produceren. Denk aan televisieschermen, telefoons en computermonitoren. RGB staat voor de primaire kleuren rood, groen en blauw. Deze kleuren worden ook wel additieve kleuren genoemd. De basis van het RGB-model is kleurloos, maar door er licht aan toe te voegen in verschillende kleuren en met een andere intensiteit, kunnen alle kleuren van de regenboog worden getoond.
De verhouding van de drie primaire kleuren wordt uitgedrukt in hexadecimale waarden. Het is een code die bestaat uit zes getallen. Die kan er bijvoorbeeld zo uitzien: #FF0051. De eerste twee cijfers staan voor het percentage rood, de volgende twee cijfers voor het percentage groen en de laatste twee voor het percentage blauw.
Wat is CMYK?
CMYK is een kleurenmodel dat gebruikt wordt voor print- en drukwerk. Het wordt ook wel full colour genoemd. CMYK staat voor de kleuren cyaan (groen plus blauw), magenta (blauw plus rood), yellow (rood plus groen) en key (zwart). De “kleur” zwart zit in dit systeem om met minder inktverbruik mooie, donkere kleuren te kunnen maken. De kleuren cyaan, magenta en yellow worden ook wel subtractieve kleuren genoemd, omdat ze licht ‘onttrekken’ aan de primaire kleuren rood, groen en blauw. Door de vier kleuren in diverse doseringen met elkaar te mengen, kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst.
De verhouding van de vier kleuren wordt vaak weergegeven in vier verschillende cijfers. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: CMYK (94, 62, 35, 15). Het eerste getal staat voor de hoeveelheid cyaan, het tweede getal voor de hoeveelheid magenta, het derde getal voor de hoeveelheid yellow en het vierde getal voor de hoeveelheid key (dus zwart).
CMYK vs. RGB: wat is het verschil?
Het grootste verschil tussen het CMYK- en het RGB-model is de toepassing. Het RGB-model is niet geschikt voor drukwerk. Dit model wordt namelijk gebruikt voor bronnen die zelf licht produceren, en drukwerk geeft geen licht. Het CMYK-model is juist wél geschikt voor drukwerk en niet voor schermen. Maar wat moet je dan doen als je bijvoorbeeld een digitale foto wilt gebruiken voor een folder? In dit geval zal de kleurmodus moeten worden omgezet. Wat wel belangrijk is om te onthouden (en dit is nog een verschil tussen CMYK en RGB), is dat het RGB-model een groter kleurbereik heeft dan het CMYK-model. Als in het CMYK-model dus niet exact dezelfde kleur kan worden gevonden als in het RGB-model, dan moet er naar een alternatieve CMYK-kleur worden gezocht. Zo’n alternatieve kleur valt vaak doffer en donkerder uit dan de originele RGB-kleur. Dat komt omdat deze kleuren een andere kleuropbouw hebben. Daarom heb je vaak toch nog te maken met kleurverschil als je de kleurmodus wijzigt.
Kortom: voor drukwerk of print gebruik je het CMYK-kleurmodel en voor televisie-, computer- en telefoonschermen kies je voor het RGB-kleurmodel. Full colour-bestanden maak je dus altijd op in CMYK. Heb je afbeeldingen die je wilt laten bedrukken, maar staan die nog in RGB? Dan kun je deze zelf omzetten naar CMYK. Als je De Voogt inschakelt voor drukwerk voor mappen of verpakkingen, dan kunnen wij dit ook voor je doen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.