Bel ons
Bel direct voor een offerte
Bel 0348 - 474 664
Terug naar het overzicht
Datum: 10 oktober 2023
Auteur: Kevin Vonk

Het zwartste zwart toepassen in een ontwerp? Zo doet u dat

Tijdens het ontwerpen en opmaken van bestanden maakt u gegarandeerd weleens gebruik van de kleur zwart. Wanneer u deze gebruikt, wilt u natuurlijk dat de kleur zwart mooi diepzwart blijft wanneer deze wordt afgedrukt. Maar wist u dat zwart niet altijd ‘gewoon’ zwart is? De kleur zwart kent namelijk veel variaties. In dit blog vertellen wij u graag meer over de kleur zwart.

Zwart: het verschil tussen ‘simpel’ zwart en het zwartste zwart
Diepzwart is het zwartste zwart. Deze zwart maakt u door uw ontwerp aan te leveren in de vier basiskleuren: in CMYK. Diepzwart lijkt enorm op normaal zwart totdat het wordt gedrukt. Diepzwart wordt namelijk een diepere kleur door de toevoeging van cyaan, magenta en geel aan de zwarte basis. Hierdoor ontstaat het zwartste zwart.

Door te werken met Adobe Illustrator, InDesign of Photoshop kunt u verschillende variaties van de kleur zwart drukken in CMYK. Voor digitaal printen wordt de standaard kleurcode voor zwart gebruikt, C0/M0/ Y0/K100, maar het kan voorkomen dat dit niet de juiste kleur zwart is voor uw ontwerp. In dit geval kunt u een percentage van de drie andere kleuren toevoegen om een dieper zwart te bereiken.

Lees ook: CMYK vs. RGB: wat is het verschil en wanneer gebruik ik wat?

Variaties op de kleur zwart:

 • Standaard zwart: C0/M0/ Y0/K100
 • Diepzwart: C50/M40/Y40/K100
 • Koel zwart: C60/M0/Y0/K100
 • Warm zwart: C0/M60/Y30/K100
 • Registratie zwart: C100/M100/Y100/K100
 • Designer zwart: C70/M50/Y30/K100

Houd er rekening mee dat het toevoegen van de andere drie kleuren: cyaan, magenta en geel altijd invloed heeft op de tint van het zwart. Maakt u gebruik van de verhouding C100/M100/Y100/K100? Geef dit dan niet de steunkleur ‘registratie’. De kans is namelijk groot dat dit niet het gewenste effect krijgt.

De perfecte kleurcode zwart instellen voor drukwerk

Diepzwart in uw drukwerk verwerken? Neem hiervoor de CMYK-verhouding van 50/40/40/100. Werkt u via InDesign? Navigeer dan naar het ‘stalen’-menu en klik op ‘nieuwe kleurenstaal’. Werkt u via Photoshop of Illustrator? Klik dan op het kleurenpalet in de kleurkiezer.

Vervolgens stelt u de dekkingspercentages van cyaan, magenta, geel en zwart in. De verhouding C50/M40/Y40/K100 is bedoeld voor zwarte vlakken in vectoren en afbeeldingen. Wilt u leestekens of bodyteksten in uw ontwerp de kleur zwart geven? Dan wordt deze verhouding afgeraden.

Zorg ervoor dat het dekkingspercentage nooit boven de 280% komt. Wanneer deze boven dit percentage komt, loopt u het risico dat de inkt niet opdroogt, door het materiaal heen drukt of uiteindelijk afgeeft.

De juiste kleur zwart gebruikt? Zo test u dat
Heeft u zwart gebruikt in uw ontwerp en wilt u controleren of u de juiste kleur heeft?

Testen in Acrobat X
Ga naar ‘Beeld’, vervolgens naar ‘Gereedschappen’ en naar ‘Afdrukproductie’. Rechts op het scherm verschijnt het venster ‘Uitvoervoorbeeld’. Wanneer u met uw muis over het ontwerp beweegt, ziet u de percentages in dit venster veranderen. Dit zijn de dekkingspercentages. Het belangrijkste is ‘totale dekking gebied’: deze mag nooit boven 280% komen.

Testen in InDesign
Ga naar ‘Venster’, vervolgens naar ‘Uitvoer’ en naar ‘Voorvertoning scheidingen’. Op het beeldscherm verschijnt een venster. Waar in dit venster ‘Uit’ staat, selecteert u ‘Inktlimiet’. Vul hier 280% in. Vervolgens wordt op uw afbeelding aangegeven op welke plaatsen het dekkingspercentage te hoog is door middel van de kleur rood.

Hulp nodig met het zwartste zwart in uw drukwerk?

Wilt u het diepzwart, het zwartste zwart of een andere tint zwart verwerken in uw drukwerk en bent u benieuwd hoe dit er uiteindelijk uit komt te zien op bijvoorbeeld een verzenddoos, een presentatiemap of een toonbankdisplay? Neem gerust contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar uw ontwerp om te kijken welke soort verpakking het beste bij uw bedrijf én ontwerp past.

Veelgestelde vragen over Het zwartste zwart toepassen in een ontwerp? Zo doet u dat

Diepzwart is het zwartste zwart en lijkt optisch op normaal zwart, totdat het wordt gedrukt. Diepzwart is een diepere kleur door de toevoeging van cyaan, magenta en geel. De kleurcode voor het zwartste zwart is C50/M40/Y40/K100.

Werkt u via InDesign en wilt u diepzwart verwerken in uw ontwerp? Navigeer dan naar het ‘stalen’-menu en klik op ‘nieuwe kleurenstaal’. Werkt u via Photoshop of Illustrator? Klik dan op het kleurenpalet in de kleurkiezer.

Vervolgens stelt u de dekkingspercentages van cyaan, magenta, geel en zwart in. De verhouding voor diepzwart is C50/M40/Y40/K100 en is bedoeld voor zwarte vlakken in vectoren en afbeeldingen. Wilt u leestekens of bodyteksten in uw ontwerp de kleur zwart geven? Dan wordt deze verhouding afgeraden.

De kleurcode voor diepzwart, het zwartste zwart,  is C50/M40/Y40/K100.

De kleur zwart kunt u verwerken in uw ontwerp wanneer u deze kleur heeft toegevoegd aan het kleurenpalet van uw programma. Er zijn verschillende variaties op de kleur zwart, namelijk:

 • Standaard zwart: C0/M0/ Y0/K100
 • Diepzwart: C50/M40/Y40/K100
 • Koel zwart: C60/M0/Y0/K100
 • Warm zwart: C0/M60/Y30/K100
 • Registratie zwart: C100/M100/Y100/K100
 • Designer zwart: C70/M50/Y30/K100
Over de auteur
Kevin Vonk
Kevin Vonk

Al meer dan 17 jaar houd ik me bezig met de verkoop en productie van ringbanden, verpakkingen en drukwerk. Door deze jarenlange ervaring ben ik inmiddels een waardig gesprekspartner voor elke ondernemer en inkoper die opzoek is naar ringbanden, verpakkingen en drukwerk met top kwaliteit voor een goede prijs en korte levertijden.

Lees ook

Een retro of vintage look creëren met een verpakking
5 tips voor het maken van een goede retail verpakking
Hoe papieren verpakkingen bijdragen aan een groene toekomst

Ontdek de 1001 mogelijkheden

U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het mogelijk. Snelle feedback op uw vragen en ideeën? Mail, bel of bezoek ons voor een passende oplossing, oplage en afwerking van uw product.

Contact
Wij scoren gemiddeld een 9,7 op basis van 31 beoordelingen Feedback