Raster- en vectorbestanden: optimaliseer uw grafische ontwerpen
Raster- en vectorbestanden zijn de belangrijkste bestandstypes voor digitale afbeeldingen. Rasterbestanden zijn opgebouwd uit een vast aantal pixels en vectorbestanden werken met wiskundige vergelijkingen. Welk bestand u moet gebruiken ligt aan het soort illustratie dat u wilt afbeelden. Wij leggen in dit blog uit wat de verschillen zijn en waar u welk bestand voor gebruikt.
Wat zijn rasterbestanden?
Rasterbestanden zijn digitale bestanden die opgebouwd zijn uit een vast aantal pixels. Rasterbestanden komen vooral voor in foto’s en gedetailleerde afbeeldingen. Bij het inzoomen van een rasterbestand, kan de afbeelding waziger worden omdat de individuele pixels meer zichtbaar worden. Bekende rasterbestanden zijn JPEG, PNG en GIF.
Voordelen van raster:
- Raster is goed voor gedetailleerde afbeeldingen
- Nauwkeurig bewerken
- Bijna overal mee te openen, ook op het web
Wat zijn vectorbestanden?
Vectorbestanden zijn niet opgemaakt uit pixels, maar uit wiskundige vergelijkingen en gebruiken vaste punten op een raster. Hierdoor kan het uiteindelijke bestand bijna oneindig groter en kleiner worden gemaakt, zonder verlies van resolutie en kwaliteit. Zo kan u een afbeelding maken die gemakkelijk van formaat kan worden veranderd en waarvan de kwaliteit hoog blijft. Vectorbestanden worden vaak gebruikt voor logo’s en illustraties, die in verschillende formaten afgebeeld moeten worden. Een logo kan bijvoorbeeld heel klein op een verpakking afgebeeld worden, of moet juist heel groot op een billboard. De meest bekende vectorbestanden zijn AI, EPS, PDF en SVG.
Let op: PDF’s zijn niet altijd vectorbestanden, in de meeste gevallen is dit wel zo. Het hangt ervan af in welk programma het bestand is gemaakt.
Voordelen van vectorbestanden:
- Onbeperkte resolutie
- Kleine bestanden
- Veel mogelijkheden qua ontwerp
Lees ook: Alles over het vectorbestand
Hoe werken raster- en vectorbestanden in bewerkingsprogramma’s?
Raster- en vectorbestanden hebben verschillende programma’s waar ze over het algemeen in gemaakt worden. Zo is Adobe Photoshop een programma dat zich focust op raster. Een vector bestand is meestal gemaakt in Adobe Illustrator, die is vector gebaseerd.
Een PDF die in Adobe Photoshop is gemaakt wordt dan ook als raster file opgeslagen.
Raster file omzetten naar vectorbestand
In Adobe Illustrator kunt u een JPEG converteren naar een vectorbestand door de volgende stappen te volgen:
1. Open de JPEG-afbeelding in Adobe Illustrator.
2. Selecteer de JPEG en klik in de bovenste balk op ‘Afbeeldingen overtrekken’.
3. Klik vervolgens op ‘Uitbreiden’ om het bestand om te zetten naar een vectorafbeelding.
4. Klik als nodig met de rechtermuisknop en kies ‘Degroeperen’ om de nieuwe vectorafbeelding te scheiden van de achtergrond.
5. Bewerk de afbeelding, sla hem op en exporteer als vectorbestand.
Hoe maakt u vectorbestanden?
Om een vectorbestand te maken heeft u een grafisch ontwerpprogramma zoals Adobe Illustrator nodig. In Illustrator, open het bestand waarvan u een vectorbestand wil maken. Vervolgens trekt u met de hand de hele afbeelding na en vult u de verschillende vormen op met kleur. Na het overtrekken van de afbeelding kunt u het bestand opslaan in de gewenste existentie.
Het maken van vectorbestanden kost aardig wat tijd, omdat het bestand handmatig moet worden overgetrokken. Het is echter wel mogelijk om het vectorbestand te blijven bewerken in Adobe Illustrator.
Waar moet u rekening mee houden?
Beide bestandsvormen zijn optimaal te gebruiken voor hun specifieke doeleinden. Daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:
Bij een raster: grootte
Zoals hierboven al besproken, wordt een rasterbestand opgebouwd uit individuele, vaste pixels. Een raster file is perfect voor afbeeldingen met veel details, of voor bestanden waarvan de grootte niet aangepast hoeft te worden. Je moet er bij een rasterbestand namelijk rekening mee houden dat het zijn kwaliteit kan verliezen bij het inzoomen van de afbeelding.
Bij een vector: tekst omzetten naar contouren
Als u een ontwerp met tekst maakt, raden wij altijd aan om de tekst om te zetten naar lettercontouren. Lettertypes zijn namelijk kleine (vector)bestanden op je computer. Wanneer u uw ontwerp wilt laten drukken, op een verpakking bijvoorbeeld, en de drukker heeft niet hetzelfde lettertypebestandje kan het lettertype er anders uit komen te zien. Om dit te voorkomen kunt u tekst omzetten naar lettercontouren. Hoe u dit doet leest u stap voor stap in ons blog over lettercontouren.
Lees ook: Alles over tekst omzetten naar lettercontouren
Verpakking? De Voogt
Heeft u nog vragen over vectorbestanden of rasterbestanden? Vraag het gerust, wij hebben al jarenlang ervaring met deze bestanden. Ook met het bedrukken van verpakkingen hebben we veel ervaring. Bent u op zoek naar een partij die van uw design een prachtige verpakking maakt? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.