Wat is full colour drukwerk?
Drukwerk als flyers, folders, magazines en andere communicatiematerialen die uit meer dan vier kleuren bestaan, worden in de meeste gevallen in full colour gedrukt. Door dit soort ontwerpen in full colour te drukken ontstaat altijd een perfect kleurresultaat. Maar wat is full colour drukwerk precies? En hoe werkt offset drukken in full colour? In dit blog vertellen wij u graag meer.
Drukwerk in full colour bestaat uit de CMYK kleuren. Dit zijn Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Door deze vier primaire kleuren is het mogelijk om bijna alle andere kleuren te creëren. Het is dan ook niet voor niets dat full colour ook een 4-kleurendruk wordt genoemd.
Lees ook: CMYK vs. RGB: wat is het verschil en wanneer gebruik je wat?
Drukken in full colour: zo werkt het
Ontwerpen voor flyers, folders en magazines die digitaal worden geprint, worden bijna altijd in full colour geprint. Dit geeft dan ook een mooi kleurresultaat waarbij alle kleuren mooi uitkomen. De techniek van het drukken in full colour is niet heel lastig. Het wordt namelijk gedaan door middel van een techniek, pointillisme, waarbij de primaire kleuren stippen op het materiaal plaatsen. Door deze stippen dicht bij elkaar en bovendien ook over elkaar te plaatsen, mengt het zich op afstand. Een rode en een gele stip worden samen bijvoorbeeld oranje.
Full color vs. PMS
Full colour is dus over het algemeen de standaard voor drukwerk. Wanneer het kleurresultaat en de scherpte van het drukwerk iets minder belangrijk is, is het ook mogelijk om te kiezen voor PMS bedrukking. De techniek hiervan is niet lastig. In dit kleurensysteem heeft iedere kleur namelijk een eigen nummer. Het voordeel hiervan is dat kleuren niet gemengd hoeven te worden, omdat overal dezelfde nummering wordt aangehouden. Hierdoor wordt het mogelijk om altijd exact hetzelfde kleurresultaat te krijgen.
Offset of digitaal: het verschil tussen full colour druktechnieken
Offset is een druktechniek die veel wordt gebruikt voor full colour. Bij deze druktechniek wordt het beeld aangebracht op een plaat van aluminium. Deze plaat wordt vervolgens vochtig gemaakt. Is een deel van de plaat niet gevuld met beeld? Dan neemt dit stuk het vocht op. Daarna wordt een vettige inkt aangebracht. De natte delen stoten de inkt af en de inkt blijft dus achter op de delen waar het beeld is aangebracht. Deze inkt wordt vervolgens op een rubberen doek gedrukt die deze op zijn beurt weer op papier drukt.
Lees ook: Wat is offset drukken?
Het verschil tussen het digitaal drukken of offset full colour zit hem vooral in de kosten. De standaard kosten per drukopdracht zijn lager bij digitaal drukken. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld het opstarten van de drukpers. Wat daarentegen wel hoger uitvalt bij offsetdruk zijn de variabele kosten per vel. Dit zorgt ervoor dat full colour drukken vooral interessant is bij kleine oplages. Daarnaast zijn de druktijden korter vergeleken met offsetdruk.
De voor- en nadelen van full colour drukken
Het voordeel van drukken in full colour is dat iedere druktoren dezelfde kleuren heeft, waardoor deze niet steeds schoongemaakt hoeft te worden. Dit was vroeger anders. Toen werd voor iedere kleur een aparte drukplaat gemaakt en moest het vel voor iedere kleur door een aparte druktoren. Daarnaast moesten alle kleuren afzonderlijk worden aangemaakt en gecontroleerd. Nu iedere druktoren dezelfde kleuren heeft, is het schoonmaken niet meer nodig. Het wisselen van het drukbeeld op een offsetpers duurt nu zelfs nog maar 6 minuten.
Daarnaast is het voordeel van drukken in full colour dat meerdere ontwerpen op een vel kunnen worden gecombineerd. Belangrijk is hierbij wel dat het om hetzelfde papier gaat. Het maakt verder niet uit welke kleuren de ontwerpen hebben, omdat iedere kleur gedrukt kan worden door full colour. Hierdoor kunnen de opstartkosten eventueel verdeeld worden over meerdere klanten en wordt drukwerk goedkoper.
Het nadeel daarentegen is dat de belofte ‘door te drukken in full colour kan iedere kleur worden gecreëerd’ onjuist is. Om er voor te zorgen dat iedere drukker in de juiste kleuren drukt, is er een drukkleuren standaard ontwikkeld door Pantone. Op dit moment bestaan er zo’n 1000 verschillende kleuren met een eigen nummer. In offset is het mogelijk om ongeveer 75% van deze kleuren precies na te maken met CMYK. De andere kleuren zijn slechts een benadering en lijken niet op elkaar. Daarnaast zijn fluorescerende kleuren helemaal niet mogelijk, net als de kleur goud.
Drukwerk in full colour nodig?
Heeft u nog vragen over wat drukken in full colour precies is? Of heeft u interesse in het laten bedrukken van bijvoorbeeld cassettes, brievenbusdozen of luxe verpakkingen? Neem contact met ons op! Bij De Voogt helpen wij u graag.